fallback

Борисов: Когато хората оценят днешния ни жест, пак ще ни дадат шанс

Енергийният монопол започна от Костов, а следващите го утвърдиха, убеден е премиерът в оставка

16:35 | 20.02.13 г. 12

Когато хората направят оценка на днешния ни жест и могат да избират между това, което им се предлага от различните политически партии, имаме голям шанс отново да ни посочат на първо място. Това е съобщил тази сутрин на своите министри премиерът в оставка Бойко Борисов, става ясно от стенограма на разговора, публикувана на сайта на правителството.

Бойко Борисов посъветва министрите да работят така, че „като се върнете да не се е срутило“.

Премиерът коментира още, че монополът в енергетиката е бил създаден от Иван Костов, а в последствие БСП, ДПС и НДСВ са го утвърдили с електроразпределителните дружества и Закона за зелените енергии.

Борисов коментира още, че едва в последните години са започнати действия за разработване на находищата на петрол и природен газ, държани „умишлено десетилетия без да бъдат разработени“. По думите на икономическия министър Делян Добрев един от най-перспективните блокове в Черно море е бил даден на Красимир Георгиев, собственик на фирма Frontier.

Името на Георгиев нашумя около разкритията на Яне Янев, председател на парламентарната комисия за разследване на корупцията по високите етажи. Според Добрев Георгиев е трябвало да държи този блок или да го продаде на някого, за да бъде гарантирана енергийната зависимост. Действията на отиващото си правителство били точно обратните, убеден е министър Добрев.

В последното си официално заседание преди подаването на оставката (тя беше депозирана в Народното събрание часове по-късно – бел. ред.) Бойко Борисов изразява и своето нежелание да се „сбогува“ с проекти като „Струма“, „Тракия“, които "вече не са тяхна отговорност". Той посочи за пример развитието на София. Така е щяла да се развива и държавата, ако ГЕРБ продължаваха да управляват, убеден е още Борисов.

Отиващият си премиер оправдава и протеста на хората с думите, че той е справедлив, а светът е обхванат от страховита криза. 

Тук можете да следите новините около оставката на кабинета "Борисов"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback