fallback

Пътят на Борисов от МВР до "Дондуков"

Как един пожарникар стана премиер на държава-член на ЕС

14:50 | 20.02.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Днес Борисов си отива. Това пролича всъщност още вчера, когато се случи нещо небивало: Борисов го нямаше. Криеше се от хаоса по улиците на България, където народът късаше негови снимки. За първи път той фатално закъсня, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Българският премиер не успя да поднесе своя последен венец. Той беше предназначен за Апостола на свободата и трябваше да бъде положен там, където гарванът е грачел грозно и зловещо преди 140 години. Други се явиха от негово име и бяха освиркани от множеството. Грозна и зловеща беше гледката на струпаната охранителна мощ, която пазеше избраниците на народа от самия народ.

Феноменалният нюх на Борисов, който го превърна в “любимо народно суеверие, нещо като подкова, окачена на вратата” (по Николай Михайлов), му изневери; неговите пеленгатори, които безпогрешно го водеха през вестникарските страници на тиражните медии и услужливите телевизионни студия, се оказаха парализирани от собствения му уплах, от впечатляващата му нерешителност и паника пред тътена на улицата. И той за първи път фатално закъсня, пише още германската медия. Но кой е Борисов?

Роденият на 13-и юни 1959 г. в Банкя Бойко Методиев Борисов завършва средно образование в родния си град и отбива редовната си военна служба в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 година.

През 1977 г. е кандидатствал във Висшата специална школа „Георги Димитров“ на МВР в Симеоново, факултет „Държавна сигурност“, но заради миналото на разстреляния от комунистите прадядо, e пренасочен и приет в трети факултет „Противопожарна охрана“. Според Борисов по силата на вътрешните правила на МВР тогава той, както и всички останали курсанти в Симеоново, е приет в БКП. През 1982 г. Борисов се дипломира като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ и получава чин лейтенант.

Веднага след това бъдещият премиер постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. Впоследствие е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана).

От 1985 до 1990 година Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Последната му длъжност там е завеждащ катедра. През 1990 година напуска системата на МВР със звание майор от запаса.

След напускането на системата Борисов се насочва преди всичко към охранителния бизнес и през септември 1991 г. основава фирмата „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч. През 1992 година Борисов създава „Ипон-2“ ООД, а след това „ИПОН – Агенция за сигурност и охрана“ ООД. През 90-те години той има участие и в редица други търговски дружества с различен предмет на дейност. В някои името му се свързва с Румен Николов и Младен Михалев и други личности от сенчестия бизнес. След назначаването на Борисов на държавен пост през 2001 г. се оттегля от бизнеса си.

Тогава с указ на президента Борисов е назначен на длъжност "Главен секретар на МВР" и е повишен в звание "полковник" от МВР. В началото на 2002 г. с президентски указ му е присвоено званието "генерал-майор", а през 2004 г. е удостоен със званието "генерал-лейтенант". При напускането на МВР през 2005 г. Борисов е о.р. ген. лейт. инж. д-р Бойко Борисов.

На Парламентарните избори в България 2005 Борисов е кандидат за народен представител в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. Борисов обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, което напуска през септември, след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През октомври 2005 г. Бойко Борисов участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София и е избран с убедително мнозинство. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 г. В началото на април 2006 г. е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност "Граждани за европейско развитие на България" - ГЕРБ. На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до него Цветан Цветанов, работил като негов заместник в системата на МВР, а после - в Столичната община.

В редовните избори за местна власт на 28 октомври 2007 г. Бойко Борисов печели на първи тур с 53,4% четиригодишен мандат за кмет на София.

На 5 юли 2009 г. ГЕРБ печелят парламентарните избори с около 40% от гласовете, повече от два пъти от резултатите на Коалиция за България, оглавявана от Българската социалистическа партия. ГЕРБ има 116 депутати в парламента.

Борисов има дъщеря от разтрогнат брак – Венета. Бившата му съпруга Стела е лекар.

На 27 юли 2009 Борисов става министър-председател.

Пътят на Борисов към бизнеса и политиката вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
fallback