IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани настояват за свикването на Велико народно събрание

Мирните протести в национален мащаб продължават, сблъсъците с органите на реда са платени провокации, според организатори на демонстрациите

13:15 | 20.02.13 г. 16
Граждани настояват за свикването на Велико народно събрание

Граждани настояват за свикване на Велико народно събрание, смяна на политическата система и прекратяване на този партиен модел.

“Ако премиерът Бойко Борисов е истински мъж, ще свика Велико народно събрание - това е най-полезният ход, който може да направи, преди да се оттегли”, каза Ангел Славчев, един от инициаторите на протестите в София, цитиран от БТА.

По думите му Борисов е постъпил арогантно, защото така само затвърждава монополните практики. “Всички наши искания за решаването на енергийните проблеми в момента са в задънена улица заради създалата се ситуация със заявката за оставка на правителството”, заяви той. 

Друг от организаторите на протестите в столицата - Дончо Дудев, посочи, че хората настояват за смяна на политическата система. По думите му партийният модел на управление се е провалил с гръм и трясък. 

Той изброи проблемните според него сектори в страната - монополи, неработещи съдебна система, здравеопазване, образование, ниски доходи, липса на свобода на медиите.

Гражданите настояват за мажоритарен вот и гражданите да имат право да отзовават депутати, за които смятат, че не вършат работата си. Друго искане е 50 процента участие на гражданите във всички регулаторни органи на държавата. "Ние не сме политици, искаме гражданинът да диктува собствените си права", заяви Дудев. ”Дадохме една седмица на Бойко Борисов, но той остави проблемите ни на масата без решение”, заяви Дудев.

Той посочи, че никой не е делегирал вчерашния представител в Министерския съвет като лице на протестиращите. “Това беше едно фиаско, един куклен театър”, коментира Дончо Дудев.

Той и останалите участници в пресконференцията са категорични, че масовите демонстрации ще продължат в цяла България, като за неделя е насрочен нов национален протест.

Що се отнася до сблъсъците вчера в София между протестиращи и полицаи те заявиха, че това е платена провокация и се обявиха за мирни протести като тези във Варна. В тази връзка призоваха тази вечер в 18.30 ч. всеки да отиде на Орлов мост и да остави цвете.

От пенсионерски организации заявиха, че се присъединят към протестите. Комитетът на майките също обяви, че се присъединява към организаторите на националния протест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Забравяш, че парламента може (и трябва) да направи такива закони, че подкупването да не се случва. Точно това е и идеята на президентската република - разделение на властите: Парламента определя законите (напр. бюджета), а президента само изпълнява. И ако парламента си е на мястото президента не може да обърка нещата. Поне не много. ...Президентска република изобщо не значи повече власт в президента. Точно обратното е: даже сега може да се каже, че сме министър-председателска република защото министър-председателя има неимоверно голяма власт - вкл. такава да превърне парламента в послушна машина за гласуване. Така имаме прекомерна концентрация на власт, което, дори и въпреки доброто желание (ако такова да кажем има), по нашите ширини води до повече проблеми отколкото до по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
blajo
преди 11 години
Искат да стане като в Гърция.Спиралата ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
Иначе добре, но това с мажоритарния вот е пълна отживелица от времената когато териториалното разделение е имало по-голямо значение (когато, казано и в пряк и в преносен смисъл, се е пътувало с каруци). Но днес, във времето на многократно по-висока мобилност (от всякакъв вид), мажоритарния вот е неработеща система. Което се доказа и от предните парламентарни избори - въпреки мажоритарния елемент, всички мажоритарни позиции, без изключение, бяха спечелени на чисто партиен принцип - от ГЕРБ (26 бр.) и ДПС (5 бр.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
ABBA
преди 11 години
Мажоротарни кандидати само в Парламента.Президентска република - човек един много лесно се подкупва!!!А по тия ширини това е национален спорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Да правим президентска република тогава!Не знам за друга демократична форма на управление. Ако някой си мисли че може да изработи подобно чудо....Участие на граждани в органите - и как точно ще се избират тези граждани, и кой ще гарантира че те ще са читави, а не пионки и подкупни муцуни.Абе тия хора въобще в къд свят живеят?Нямат идея за алтернатива, но иначе смело свалят правителства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още