IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани настояват за свикването на Велико народно събрание

Мирните протести в национален мащаб продължават, сблъсъците с органите на реда са платени провокации, според организатори на демонстрациите

13:15 | 20.02.13 г. 16
Граждани настояват за свикването на Велико народно събрание

Граждани настояват за свикване на Велико народно събрание, смяна на политическата система и прекратяване на този партиен модел.

“Ако премиерът Бойко Борисов е истински мъж, ще свика Велико народно събрание - това е най-полезният ход, който може да направи, преди да се оттегли”, каза Ангел Славчев, един от инициаторите на протестите в София, цитиран от БТА.

По думите му Борисов е постъпил арогантно, защото така само затвърждава монополните практики. “Всички наши искания за решаването на енергийните проблеми в момента са в задънена улица заради създалата се ситуация със заявката за оставка на правителството”, заяви той. 

Друг от организаторите на протестите в столицата - Дончо Дудев, посочи, че хората настояват за смяна на политическата система. По думите му партийният модел на управление се е провалил с гръм и трясък. 

Той изброи проблемните според него сектори в страната - монополи, неработещи съдебна система, здравеопазване, образование, ниски доходи, липса на свобода на медиите.

Гражданите настояват за мажоритарен вот и гражданите да имат право да отзовават депутати, за които смятат, че не вършат работата си. Друго искане е 50 процента участие на гражданите във всички регулаторни органи на държавата. "Ние не сме политици, искаме гражданинът да диктува собствените си права", заяви Дудев. ”Дадохме една седмица на Бойко Борисов, но той остави проблемите ни на масата без решение”, заяви Дудев.

Той посочи, че никой не е делегирал вчерашния представител в Министерския съвет като лице на протестиращите. “Това беше едно фиаско, един куклен театър”, коментира Дончо Дудев.

Той и останалите участници в пресконференцията са категорични, че масовите демонстрации ще продължат в цяла България, като за неделя е насрочен нов национален протест.

Що се отнася до сблъсъците вчера в София между протестиращи и полицаи те заявиха, че това е платена провокация и се обявиха за мирни протести като тези във Варна. В тази връзка призоваха тази вечер в 18.30 ч. всеки да отиде на Орлов мост и да остави цвете.

От пенсионерски организации заявиха, че се присъединят към протестите. Комитетът на майките също обяви, че се присъединява към организаторите на националния протест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Аз пък искам да ти кажа - майната му на ЕС. Заради тях сме задължени да купуваме задължително зелена енергия. Нашите престъпници се възползваха от това и направиха тъпите си централи за да се възползват от законите които ЕС ни спуска. Ние сме нация бедна!! Неможе да притежаваме всичко което имат богатите!! Искаме АЕЦ, искаме зелена енергия. Трябва да изберем едното. Или инвестираме в зелено или в АЕЦ. Същото е и в много други сектори. Българския народ трябва да реши какво иска, а управниците, които и да са те трябва да работят по изпълнението. Не ЕС да ни казва, какво искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
unicornblade
преди 11 години
Протестите в България за мен са уникални. Хора протестират през почивните дни и след работа, защото са работещи - бедни. Работещи бедняци. Това е ключовото в цялата ситуация. И решението не е лесно.Според мен, за добруването на целия народ, тази насъбрана обществена енергия би било най-добре, ако успее да постигне една референдумна демокрация по подобие на Швейцарската.2-3 референдума годишно, с по десетина важни обществени проблема са единственото нещо, което би могло да бъде обществено полезно както от гледна точка на начина на взимане на решения, така и от чисто психологическа.Бог да пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Jay Gould искам да чуя твоето мнение ти лично съгласен ли си да се свика Велико Народно Събрание? Смяташ ли че протестите ще продължат? Допитвам се до теб защото ти си бил там и би било логично твоето мнение да чуем. Ти лично продължаваш ли да протестиращ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
diado mrass
преди 11 години
..... Ама нали уж бяхме член на ЕС .... там нещо, доколкото си спомням, нямаше как да се мърда с цената на тока?... или да сме излезли, пък да съм го проспал нещо ? .. А? Или само за да сме актуални ша искаме да не плащаме нищо или само колкото ни харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Оставката на кабинета не решава проблема със сметките за ток http://borsi.blog.bg/***/2013/02/20/ostavkata-na-kabineta-ne-reshava-problema-sys-smetkite-za-to.1055568
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
http://***.videlei.com/info/?e=77За да напишат нова конституция, хората на Исландия избират 25 души, сред 522 възрастни, които не принадлежат към нито една политическа партия, и които са препоръчани от най-малко 30 души. Този документ не е дело на шепа политици, а е написан в Интернет. Учредителните събрания се провеждат онлайн, гражданите могат да пишат коментари, да правят предложения и със собствените си очи да гледат как постепенно конституцията се оформя. Конституцията, която в крайна сметка е създадена с участието на всички хора, ще бъде представена в парламента за одобрение след следващите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Гари
преди 11 години
Бравооо, точно това е необходимо. Бой до дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Доколкото знам няма нито един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Как можем да избираме мажоритарно някого без да го познаваме?! След като имаме банкова тайна, търговска тайна, офшорни тайни и пр. тайни, просто няма как да имаме сигурност в когото и да било. В миналото, когато мажоритарния вот е бил работеща система, всички тези неща или не са съществували или ако са, е било в много, много по-малка степен. В миналото богатството се е виждало и с просто око и като така се е знаел и произхода му. Днес вече не е така. Затова изобщо няма място за мажоритарен вот. А и практиката е такава - дори и в страни с трдиции в мажоритарното гласуване (като САЩ, Британия), пак се гласува за партии. Който не вярва да ми каже колко независими конгресмени и сенатори има например в САЩ-ския законодателен орган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 24
mnz
преди 11 години
Не ни трябва велико народно събрание, няма нужда. Няма смисъл от промени в конституцията, те си е напълно работеща и е точно каквато трябва за да се движим с ускорени темпове по пътя на прехода и реформите.Като свършим с прехода, тогава може да се помисли за промяна на конституцията, но до тогава няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още