fallback

ДКЕВР: Работим за намаляване на цената на тока

Регулаторът е съставил по четири акта на ЧЕЗ и ЕVN за непредоставени договори за възлагане на услуги на свързани предприятия

13:28 | 19.02.13 г. 2

Поради възникналото обществено недоволство ДКЕВР работи по въпроса как могат спешно да бъдат намалени цените на електроенергията, но още няма решение. Това каза пред журналисти днес изпълняващият длъжността председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова.

От вчера до днес са съставени четири акта на ЧЕЗ "Разпределение", ЧЕЗ "Снабдяване" и четири на ЕVN, тече процедура по връчването им и проверките продължават. Възможно е да бъдат съставени още актове, проверката тече и в Енерго-Про, посочи Иванова.

Съставените актове са заради това, че на ДКЕВР не са предоставени договорите за възлагане на услуги на свързани предприятия, така както е констатирано от проверката на Агенция за държавна финансова инспекция, обясни Иванова.

Условията, при които може да бъде започната процедура за отнемане на лицензия на електроразпределителни дружества, са разписани в Закона за енергетиката, уточни тя. Най-голямото нарушение, за което може да бъде отнета лицензията, е дружество да не може да осъществява дейността си – електроснабдяване, обясниха от ДКЕВР. Според Иванова основание би било и неизпълнение на инвестиционните програми на дружествата, така както са одобрени от ДКЕВР.

Тя посочи, че ще бъде проверено как са осъществени заложените инвестиции. При установяване на нарушения може да се стигне и до налагане на най-голямата по закон санкция в размер на 1 млн. лв.

Припомняме, че Иванова остана само два дни и половина на председателския пост в енергийния регулатор, тъй като след назначението й стана ясно, че онлайн магазинът й незаконно е продавал цигари, а премиерът Бойко Борисов обяви, че ако е знаел за това, никога е нямало да я назначи. Малко след това той поиска оставката й.

По закон Иванова трябва да продължи да изпълнява длъжността си до назначаването на нов председател на комисията или на временно изпълняващ длъжността.

Още новини за България четете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 04.09.22 г.
fallback