fallback

Борисов: Не виждам смисъл да подавам оставка

До края на деня лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, обяви премиерът

12:50 | 19.02.13 г. 40

До края на деня ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг в Министерския съвет. Процедурата предвижда разрешителното за извършване на дейност да бъде отнето от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Как обаче това ще стане и кой ще поеме обслужването на мрежите до избора на нов доставчик не стана ясно от думите на премиера. Има наложени глоби и на трите дружества.

"Не виждам причина да подавам оставка сега. За правителството и за ГЕРБ е по-изгодно да подадем оставка", обяви премиерът на въпрос дали кабинетът ще подаде оставката си, и допълни, че за него е все едно дали ще управлява още три или пет месеца. "Оставаме и ще видим", заяви той.

Ръст на доходите ще дойде след ръст на икономиката, коментира още премиерът на въпрос дали след оставката на Дянков ще има промени в подоходната политика. 

От 1 март обаче може да бъде намалена цената на тока с 8%, ако ДКЕВР се съгласи, обясни още Бойко Борисов. Той коментира още, че е съгласен да има гражданска квота в управлението на енергийния регулатор, каквито искания има отправени от страна на протестиращите. Борисов призова още и да бъдат подавани колективни искове срещу електроразпределителните дружества при ръст на сметките за ток с повече от 20%. "Съгласувал съм това с Комисията за защита на потребтелите", допълни той. 

На брифинга в Гранитната зала присъства още и Даниела Пеловска, която е внесла искания на организаторите на протестите. Тя попита какво се случва с установените нарушения в енергетиката. "Какво се случва с Румен Овчаров, Шулева?", коментира тя и допълни, че ако това правителство подаде оставка, парламентът "ще бъде пометен".

Нямам информация Дянков да е участвал в корупционни схеми, коментира премиерът на въпрос за оставката на Симеон Дянков. И допълни, че финансовият министър не се е справил с въвеждането на електронното правителство, както и е предизвикал проблемите със забавените плащания на земеделските стопани. В същото време обаче Дянков е осигурил финансовата стабилност на страната през годините. 

Борисов разграничи протестите - които се провеждат сега и тези на земеделските производители. "Правим всичко възможно да решим проблемите на хората. Ако не успеем, демокрацията е измислила избори", допълни още премиерът. 

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 09.09.22 г.
fallback