fallback

Протестиращите искат гражданско участие в ДКЕВР

Други искания са за разсекретяване на всички договори в енергетиката, включително и за доставките на газ от "Газпром"

10:33 | 19.02.13 г. 5

Участие на граждански организации в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), разсекретяване на договорите в енергетиката и промяна на енергийния микс, са част от исканията на протестиращите, изказани в ефира на „Нова телевизия“.

Хората са страна по тези договори и те трябва да бъдат публични и да има прозрачност, а не просто да бъдат плащани сметките при цени, определяни на тъмно, коментират от организационния комитет. Искането на протестиращите е и за оповестяването на договорите за доставка на газ, индивидуални договори с топлофикационните дружества и възможността да се отказва услугата „парно“.

В енергийния микс АЕЦ "Козлодуй" трябва да има по-голям дял и да бъде намалено присъствието на скъпите мощности като AES "Гълъбово" и "Контур Глобал", настояват още протестиращите. 

Що се отнася до политическата отговорност, тя не се носи само от настоящото правителство, а на всички управляващи в последните 23 години. За това време населението на страната намаля с 1,4 млн. души, а България е най-бедният член на ЕС, последни сме по медийна свобода, обясниха още представителите на протестиращите.

Исканията за прозрачност са напълно нормални, коментираха от своя страна социолози. Проблемът в момента е отсъствието на държавата, а не електроразпределителните дружества, обясни Кънчо Стойчев. За него не системата обаче е сгрешена, а институциите са „смазани“ и не работят. Той посочи например Комисията за защита на конкуренцията, която не прави нищо срещу "картелирането при горивата, мобилните услуги или супермаркетите“, смята още социологът.

Евгений Дайнов пък коментира, че се намираме в типично българска ситуация – недоволството започва от един проблем, но се развива и отива към съвсем различна посока. Мира Радева коментира, че в момента нито една политическа партия в момента не смее да излезе пред протестиращите, защото недоволството не е само срещу настоящото правителство.

Радева коментира още, че натискът върху бизнеса, който прилагаше Дянков, вкара страната в грешна икономическа спирала. „Безумната идея да влезем в еврозоната докара страната до стагнация“, е мнението на социолога.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
fallback