fallback

Симеон Дянков – между възхвалата и хулите

Как коментаторите в Investor.bg гледат на изненадващата рокада в кабинета и какви са техните очаквания?

19:12 | 18.02.13 г. 31

Оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков предизвика бурни дебати, тъй като за мнозинството тя се оказа доста изненадваща. Политиците се втурнаха да се надпреварват в критиките, посочвайки неуспех след неуспех. Икономистите се оказаха разделени в очакванията си за ефектите от поредната рокада в кабинета „Борисов”.

Екипът на Investor.bg обаче се насочи към читателите на сайта, за да провери как професионалистите в сферата на финансите и икономиката гледат на оттеглянето на финансовия министър.

В рамките  на няколко часа в анкетата ни „Одобрявате ли оставката на Симеон Дянков” получихме близо 1 700 отговора. Категоричният извод е, че аудиторията на Investor.bg не подкрепя случилото се – 59% от участвалите в анкетата са отговорили с „Не”. Оттеглянето на Дянков е допаднало на 35% от гласувалите, а 6% не могат да дадат категоричен отговор.

Одобрявате ли оставката на Симеон Дянков?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 4156 гласа
Предлагаме ви и няколко интересни коментара, които нашите читатели дадоха в статиите за оставката на Симеон Дянков. Те варират от пълно одобрение до категорична позиция, че случилото се е провал на премиера.

Потребител с ник albobo76 например лансира тезата, че правителството смята предизборно и ударно да развърже кесията, нещо „което Дянков нямаше да позволи и затова стана неудобен. Дано не съм прав, защото горчивия хап от това безотговорно развързване ще изпием след изборите следващата зима”.

STRAHO пък приема като много негативен сигнал оставката на вицепремиера. „Дянков за мен беше най силния член на това правителство. Е кажете как да се връщат способните българи за да работят за страната си!? Ами тукашните, местни аборигени, завършили по някое посредствено "университетче" при това платили си за оценка, просто не ги разбират и не ги искат! Пречеше им да крадат а краденето си им е основен бизнес! Еееех жалко”, посочва той.

Tony пък стига още по-далеч – според него напускането на Дянков означава „бюджетен дефицит и падане на валутния борд!”

На коренно противоположна позиция пък е milenkk. Според този потребител оставката на Симеон Дянков е „твърд бичи сигнал”.

Подобно е мнението и на vitos: „Не мога да ви разбера какво тъжите за Дянков. Като дойде кризата запорира сметките на Фирмите, за да събира дълговете към държавата. А държавата не си разплати дълговете с фирмите и от там стана огромна вътрешно фирмена задлъжнялост та и стабилните фирми го издухаха. А и какви бяха антикризисните мерки на държавата, карахме я на самотек”, пита той.

Интересна теза лансира Спящият бик. Той посочва следното „В последните дни Дянков отстояваше професионалното си виждане по отношение на несекващите искания на арендатори и сидикати. Бойко Борисов обаче в момента няма нужда от професионалното му мнение (или поне така си мисли), а се чуди как да намали силата на приливната вълна от протестиращи. Високият градус на уличните емоции пречи да се чуват разумните експертни мнения. Тълпата иска не иска аргументи, иска жертви. И върховният жрец и я поднася - най-голямата жертва досега. Въпросът е - всичко и всеки ли може да се жертва, за да се успокоят масите! В началото това правителство беше някаква еклектика от професионализъм и популизъм. Постепенно всички професионалисти си отидоха и остана само популизма. Начело с главният популист, който вече се дави в самотата си.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
fallback