fallback

Плевнелиев: Само енергийната ефективност ще свали двойно сметките за ток

Пълна проверка на всички институции, от които зависи формирането на крайната цена на тока, поиска президентът

18:20 | 18.02.13 г. 19
Автор - снимка
Редактор

Гражданите трябва да имат свободата да избират доставчика на ток, а цените трябва да са конкурентни, а не монополни, хората трябва да знаят за какво плащат. Това заяви пред медиите президентът Росен Плевнелиев по повод социалното напрежение в страната, съобщава агенция „Фокус”.

Държавният глава даде пример с други европейски страни, като посочи, че там гражданите избират доставчик съвсем свободно – на ток, на парно, на телекомуникационни услуги, на интернет и много други. 

„Хората трябва да могат да избират свободно доставчиците на ток и съответно именно затова ние сме длъжни да въведем вече забавените европейски правила за либерализация. Енергийната ефективност трябва да бъде навсякъде. Само тя ще свали двойно сметките за ток на хората”, коментира Плевнелиев.

Той призова политическите партии да „престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения" и поиска дебат в парламента по проблемите с монополизирания енергиен пазар и пълна проверка на всички институции по веригата, от които зависи формирането на крайната цена на тока.

„Гласът на гражданите ще бъде чут, техните протести са основателни”, коментира още Росен Плевнелиев.

Според президента трябва спешна и пълна проверка на електроразпределителните дружества, на ДКЕВР, на Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания и всички, които имат отношение към формирането на цената на електроенергията.

Президентът не коментира промените в кабинета и оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
fallback