fallback

КНСБ отново поиска 330 лв. минимална заплата от април

В писмо до премиера синдикътът настоява за по-строг контрол при формирането на цената на тока

17:23 | 18.02.13 г.

За повишаване на минималната работна заплата на 330 лв. от 1 април настояват от КНСБ. Те искат и незабавни преговори на национално и браншово равнище за увеличение на пенсиите с минимум 12%, за да се компенсира натрупаната инфлация.

Тези искания на синдикалната организация бяха представени от президента й Пламен Димитров днес по време на извънреден брифинг. Димитров заяви, че 80% от домакинствата в страната в по-малка или по-голяма степен са приинудени да ограничават потреблението си, а 27% тънат в крайна нищета и мизерия.

"Още днес ще изпратим всички свои искания на премиера Бойко Борисов. Ако успеем да се организираме както трябва е възможно да бъдат въведени нужните промени още от март", коментира Димитров.

От КНСБ поискаха минимална заплата от 330 лева още през есента на миналата година по време на дебатите за Бюджет 2013.

Що се отнася до цените на електроенергията синдикатите смятат, че трябва да има максимална прозрачност и контрол при определянето им. В писмо до министър-председателя Бойко Борисов синдикатът формулира няколко конкретни искания. 

Незабавно да се установят и отстранят причините за аномалиите при съставянето на сметките за изразходвана енергия от потребителите с последващи преизчисления и корекции на сумите. Сред исканията е цените на ел. енергията да се определят след "изключително сериозна преценка на контролните органи относно обосноваността на разходите".

От КНСБ настояват още контролните органи да извършват строг контрол върху изпълнението на заявените инвестиции. Навременно да бъдат извършвани проверки, доколко ЕРП-тата спазват Закона за обществените поръчки и доколко, такива се възлагат извън Закона с оглед пренасочване на плащания към свързани с ЕРП фирми.

Във фактурите да бъде отразена цената на киловатчас като бъдат обосновани видовете и цените на добавките, искат още от синдиката. Димитров даде пример със зелената енергия,  инвестициите в екология и др., както и таксата за присъединяване към енергийната мрежа.

В писмото си до министър-председателя КНСБ ще настояват и за изготвянето на анализ на дългосрочните договори за изкупуване при високи цени на ел.енергия, сключени от НЕК с ТЕЦ AEС "Гълъбово” и с "Контур Глобал”, както и приватизационните договори, сключени с ЕРП-тата.

"Преди вземане на решения за ценови промени, ДКЕВР трябва да осигурява широк достъп до информация на синдикатите, работодателските организации и организациите на потребителите. Освен това трябва да заработи Комисията за парламентарен контрол върху дейността на енергийния регулатор", допълни още Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
fallback