fallback

Световни медии обвързаха оставката на Дянков с протестите и изборите

Освобождаването на финансовия министър получи и широк международен отзвук

14:11 | 18.02.13 г. 1

„Българското правителство в понеделник поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков, който поддържаше стегната фискална политика във възстановяващия се от рецесия най-беден член на ЕС“, гласи коментарът на Reuters по повод промените в кабинета „Борисов“ днес. Оставката на финансовият министър Симеон Дянков е новината на деня за България, но получи широк отзвук и в международните медии.

Reuters отбелязва още, че 42-годишният Дянков е успял да задържи бюджетния дефицит в размер от 0,5% от брутния вътрешен продукт, спрямо 2% през 2011 година. Неговата политика му спечели уважението в ЕС, след като много от членовете на общността не можаха да удържат публичния дълг.

Бойко Борисов ще предложи за заместник на Дянков Томислав Дончев, който в момента е министър по управлението на европейските средства. Дончев запазва двете си портфолиа, допълва Global Post. Медията коментира още, че министърът на регионалното развитие Лиляна Попова ще бъде предложена за вицепремиер.

Павлова е най-популярния член от кабинета „Борисов“ с одобрение от 30%, при последното допитване на Gallup. От друга страна подкрепата за Дянков е 11%, допълва изданието.

На този етап няма мотиви за освобождаването на Симеон Дянков. Международните медии обаче отбелязват, че оставката на финансовия министър идва само ден след масовите протести срещу високите сметки за електричество в страната. Промените в правителството пък са само броени месеци преди изборите за Народно събрание, насрочени за юли, коментира АР.

България влезе в ЕС през 2007 година с надеждата за подобряване на начина на живот на хората. Години по-късно страната още е най-бедният член на общността, със средна заплата от едва 500 долара на месец, допълва от своя страна DPA. 

Уволнението на Дянков става факт, след като дясноцентристкото правителство започна да губи обществена подкрепа в навечерието на най-тежката икономическа криза на страната от едно десетилетие насам и преди общите избори през юли, обобщава и Fox.

"Досегашният финансов министър Дянков се радваше на респект сред своите колеги в ЕС. Той успя да намали бюджетния дефицит от 2% до 0,5%. С оставката му дясноцентристкото правителство дава жертвена пешка. То се бори срещу намаляваща подкрепа заради мащабната програма за строги икономии“, пише и австрийският Die Presse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 08.09.22 г.
fallback