fallback

Преглед на печата за 12 февруари

07:45 | 12.02.13 г.

Политици настояват за прозрачност на интернет сайтовете

в. Капитал Daily

Да се наложи по-стриктна регулация над интернет сайтовете, да се осигури прозрачност кой стои зад публикациите в мрежата и да се направи опит за диверсифициране на платените коментари от останалите. Около тези идеи се обединиха (макар и не напълно) политици от ГЕРБ, БСП и "Движение България на гражданите" на дискусия за "новите медии" в понеделник, организирана от сдружението на създателите на съдържание за интернет IAB - България.

Целта е хората и институциите в глобалната мрежа да поемат повече отговорност по подобие на традиционните медии за съдържанието, което публикуват. Проблем обаче е да се определи кога дадена личност например може да се разглежда като медия онлайн, тоест има висока популярност и неговите мнения и съобщения започват да тежат в обществото.

Изкупителни жертви за високите сметки

в. Капитал Daily

Вероятно никак не е случайно, че цените на електроенергията в България се определят в средата на лятото. Така увеличението на тока остава между поредната отпуска и факта, че топлото време не предразполага към чак толкова големи сметки въпреки все по-масовата тенденция за използване на климатиците. С идването на зимата обаче сметките за парно и ток започват да растат, а фактът, че цените са повишени, става очевиден.

Точно затова недоволството срещу високите фактури за парно и ток винаги ескалира в началото на всяка година, когато температурите са минусови. Този път гражданските протести освен традиционното изгаряне на сметките от абонатите на топлофикациите заляха цялата страна, изливайки недоволството си върху електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".

ОЛАФ разследва земеделския министър за злоупотреба с евросредства

в. Сега

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започна разследване срещу земеделския министър Мирослав Найденов по сигнали за злоупотреба с пари от европейските фондове, научи "Сега" от свой източник в Брюксел. Става дума за 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година. Поръчките бяха обявени през 2011 г. и бяха спечелени от фирми на бивши земеделски пиарки. Вчера стана ясно, че земеделското министерство смята да направи римейк на скандалната поръчка. Според публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки публична покана ведомството ще плати за поддържане и развитие на прословутата Facebook страница и Twitter акаунт нови 50 000 лв.

От информацията, с която в. "Сега" разполага, става ясно, че сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той посети България на 27-28 септември, когато вече е бил добре запознат със скандала, и се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Дянков размисли за минималната заплата

в. Сега

Финансовото министерство не е съгласно с проекта за постановление, което регламентира ред за определяне на минималната работна заплата, макар че то беше внесено за разглеждане от социалните партньори със съвместен доклад на финансовия министър Симеон Дянков и на социалния Тотю Младенов. Новата позиция на финансистите стана ясна при обсъждането на проекта в комисията по доходите и жизненото равнище към тристранката.

Часове преди заседанието БСК разпространи становище, в което настоява документът да бъде изтеглен, тъй като приоритет на българската икономика в момента трябва да бъдат работните места и справяне с безработицата, а не минималната заплата.

Надуват износа с европари

в. Стандарт

Европейски помощи за насърчаване на българския износ ще започнат да се раздават от следващата година. В момента тече обсъждане на вариантите за отпускане на този вид субсидии през следващия програмен период 2014-2020 г., съобщиха от управляващия орган на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Но преди да се даде информация за конкретни параметри на предстоящото подпомагане, трябва да се вземе решение на ниво Европейски съюз, обясниха експертите. Брюксел трябва да одобри както самите оперативни програми, които ще се финансират, така и конкретния обем от средства, които ще се заделят за тях. След като стане ясно каква сума ще получи страната ни, ще се оформят и мерките за кандидатстване и подпомагане на родния износ.

Томислав Дончев иска дигитални магистрали

в. Новинар

Министърът по управление на средствата от еврофондовете Томислав Дончев иска дигитални магистрали.

Според него е необходимо да се наблегне на иновациите и електронните услуги. „Освен за асфалтовите трябва да положим повече усилия и за дигиталните магистрали, защото ако настоящето се движи по асфалтови, то бъдещето се движи по дигитални магистрали", заяви Дончев.

Услугите в общината с електронни карти

в. Новинар

От общинските услуги вече ще се възползваме чрез електронни карти. Така опашките пред гишетата ще останат в историята.

Предвижда се създаването на електронни регистър за електронна идентичност и разработването на талон за електронен Единен граждански номер. Това ще се осъществи чрез разработения от транспортното министерство проект за подобряване на административното обслужване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
fallback