fallback

Очаква се България да получи повече европейски пари до 2020 г.

Предвидените пари за компенсации за затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ “Козлодуй” остават 260 млн. евро

13:10 | 08.02.13 г. 6

Два милиарда евро повече за българските фермери ще има през следващите седем години. Това ще стане, ако Европейският съвет одобри бюджета на Евросъюза за 2014-2020 г., преговорите по който продължават в Брюксел.

Предвидените пари за компенсации за затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ “Козлодуй” остават 260 млн. евро до 2020 г., за България ще има пари и за борба с младежката безработица, съобщи БНТ.

Очаква се в бюджета на ЕС за 2014-2020 г. нетно България да получи повече средства, отколкото в досегашния програмен период, съобщи пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че е получил уверението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на германския канцлер Ангела Меркел, че България получава най-много спрямо приноса си в бюджета на ЕС.

Борисов допълни, че някои държави ще получат по-малко средства. Той посочи, че ако не се стигне до финално споразумение, всяка година ще трябва да се водят подобни преговори, което ще удари по-бедните държави от ЕС като България.

За първи път в историята на Европейския съюз бюджетът като цяло се намалява спрямо предишния период. Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев поясни, че с обсъждания проект на многогодишния бюджет се намаляват средствата по всички политики, включително за селско стопанство и за сближаване.

По всички пера очакваме България да получи повече спрямо бюджета по досегашния програмен период. Добрата новина е, че допълнителните средства за борба с младежката безработица у нас са 75 милиона евро, посочи министърът, цитиран от БТА.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
fallback