fallback

Парламентът извади ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация

ВМЗ-Сопот трябва да бъде продадено до три месеца, заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов

14:39 | 07.02.13 г.

 

Парламентът извади ВМЗ-Сопот от списъка със забранени за приватизация дружества с 66 гласа "за", 17 "против" и 8 въздържали се при гласуване на второ четене на Закона за приватизация и следприватизационен контрол днес.

Обсъждането за приватизацията на ВМЗ-Сопот продължи с часове. Депутатите спориха дали предприятието да се извади от списъка на търговски дружества с мажоритарно участие на държавата в капитала, които са от значение за националната сигурност.

Георги Пирински обясни, че решението да се извади предприятието от списъка, противоречи на националната сигурност. Той определи това решение като ”абсолютно порочно”.

Зам.-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев от ГЕРБ пък постави въпроса по друг начин: Кое е по-добре – предприятието да бъде приватизирано, или да бъде ликвидирано чрез обявяване на несъстоятелност.

Пирински веднага контрира, че не е лошо мнозинството да обмисли трети вариант – оздравяване на предприятието.

Милена Христова от левицата подкрепи думите на колегата си и призова за оздравителна програма. Според нея правителството носи отговорност за случилото се във ВМЗ. "Думите на премиера Бойко Борисов, че държавата няма ангажимент да търси пазари за оръжейния завод са абсолютна лъжа", обясни тя и цитира стратегия, приета от ГЕРБ.

Тезата, че приватизацията на ВМЗ е удар по националната сигурност, беше защитена и от Румен Петков от левицата. По негови думи това решение ще задълбочи проблемите в региона от социална гледна точка. Според Петков цялата военнопромишлена индустрия е в тежко състояние заради "безумно управление".

Припомняме, че идеята ВМЗ-Сопот да бъде извадено от списъка със забранените за приватизации дружества дойде след провалилия се опит на държавата да продаде оръжейния завод.

Изваждането на предприятието позволява продажбата му без стратегия. Отпадат първоначалните критерии за търсен стратегически и финансов инвеститор, което от министреството на икономиката смятат за главно предимство при стартирането на повторна процедура за приватизация. В най-кратки срокове Агенция за приватизация и следприватизационен контрол се очаква да даде началото на нов опит да раздържави военното предприятие в Сопот.

Изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов съобщи, че ВМЗ-Сопот ще бъде продадено до три месеца.

Караниколов коментира, че веднага след като решението на парламента за изключване на предприятието от списъка на забранените за приватизация, се обнародва в Държавен вестник, ще започнат разговори със синдикатите, за да “се уточнят социалните елементи“.

В агенцията за приватизация следва да се обсъди и какви ще са критериите за достъп на бъдещи купувачи, като е ясно, че ще бъдат допускани стратегически инвеститори, които се занимават с военнопромишления комплекс.

„Това не означава, че няма да бъдат допуснати и фирми, които се занимават с гражданска продукция“, отбеляза ръководителят на АПСК.

Повече новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
fallback