fallback

Преглед на печата за 7 февруари

07:45 | 07.02.13 г.

ГЕРБ за посочването на "Хизбула": Не ни чака трета световна война в. Капитал Daily

Опозиционните партии, които във вторник след продължилото няколко часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност оставиха управляващите сами да обявят, че вината за атентата в Бургас е на проиранската ливанска групировка "Хизбула", в сряда засилиха критиките си към това решение.

От БСП реагираха остро, че посочването на групировка от вътрешния министър Цветанов  въз основа на "обосновано предположение" е "изключително рисково действие". От "Синята коалиция" обявиха вътрешния министър за ненадежден източник на информация и настояха премиерът Борисов да даде обяснения в парламента, ДПС призоваха България да се придържа към водената от Европейския съюз политика. Извънпарламентарната "Движение България на гражданите" коментира, че правителството е продължило и в международен план практиката си да посочва виновни преди правосъдието.

Законодателство с вързани очи в. Капитал Daily

В общуването на държавата с бизнеса има системни проблеми, а имената им са "лоша комуникация" и "липса на оценка за въздействието". Липсата на обществен дебат и анализ за ползите и вредите от въвеждането на нови регулаторни режими обаче могат да провалят и най-добрата идея.

Пресен пример за това е вълната от недоволство, с което бизнесът посрещна единната сметка за данъци и осигуровки. Тя цели да облекчи данъкоплатците, като намали броя на платежните нареждания. Оказа се, че макар и добра по замисъл, идеята в момента създава повече затруднения, отколкото ползи (повече по темата четете в събота в "Капитал"). И тъй като бе въведена без широк дебат и без предварително проведена информационна кампания, в момента усещането сред счетоводната гилдия е за поредния хаос, който сътвори държавата.

Проблемът е симптоматичен за всички области на публичното управление. Но една от сферите, в които е по-осезаем, е при изготвянето на финансовата и данъчната политика на държавата заради промяната на данъчните закони всяка година.  И тук не става дума за това дали данъците да са по-високи или по-ниски, а за администрирането им така, че спазването на законите да не се окаже скъпо и непосилно за частния сектор.

София отписва 1000 места от платеното паркиране в. Сега

Столичната община изненадващо реши да промени картата и обхвата на платеното паркиране. Въпреки че през септември влязоха в сила нови правила за паркиране и обхватът на зоните беше увеличен, общината едва сега реши да махне някои улици и булеварди. Това стана ясно на заседание на транспортната комисия вчера. Като допълнителна точка съветниците разгледаха предложение на Центъра за градска мобилност за изваждане на 986 паркоместа от обхвата на зоните.

От всички места обаче само 188 реално се ползват. Това са местата по цялото протежение на бул. "Шипченски проход" и на "Пазар Ситняково", където е зелена зона. В този район има много други места за безплатно паркиране и никой не ползва платената зона, обясни Румяна Милова от ЦГМ. Останалите 798 места от списъка за премахване никога не са функционирали. Някои от тях са определени за синя зона още през 1998 г., но така и не са влезли в експлоатация.

Русия оспорва излизането ни от Бургас-Александруполис в. Сега

Решение на българския парламент за възможното излизане на България от проекта за газопровод Бургас-Александруполис при всички положения ще бъде нелегитимно. Това е заявил вчера за БИЗНЕС-ТАСС говорителят на "Транснефт", представляващ интересите на Русия в проекта, Игор Дьомин, цитиран от българските агенции. Изявлението бе направено, след като по-рано през деня правителството реши да предложи на Народното събрание да денонсира споразумението между България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода "Бургас - Александруполис".

Министри поправят 36 закона до юни в. Стандарт

До края на мандата си кабинетът предвижда да направи промени в 36 закона. Това сочи законодателната рамка на правителството, приета от Министерския съвет. Ще се поправя законът за Националната агенция по приходите, за да могат служителите й да участват в международни проекти, включително с европейско финансиране, и да получават допълнително възнаграждение за това. Ще се приеме и нов закон за здравното осигуряване, който въвежда европейски норми и има за цел да защити правата на пациентите при трансграничното здравно осигуряване.

Заможни китайци се заселват до Перник в. Стандарт

Заможни китайски инвеститори ще купят къщи в реномирания столичен квартал Бояна и в луксозен затворен комплекс в района около град Перник. Както "Стандарт" единствен писа - причина за това е стъпването на китайската компания CJ International Group в Европа чрез отваряне на офис в България. Това вече е факт, тъй като китайците съвсем скоро отвориха първото си представителство в София, обяви Димитър Владиков от Българска агенция за инвестиции.

CJ International Group се занимава с предлагане на услуги в областта на имиграцията, международния културен обмен и инвестициите. Компанията има офиси в Канада, САЩ, Китай и Хонконг. Китайските инвеститори са избрали България в конкуренцията на страни като Испания и Кипър, след като миналата седмица са били на посещение в София, Пловдив, Бургас и Банско. Така най-късно през месец април у нас ще пристигне и първата група китайски инвеститори, които ще започнат да оглеждат имоти в гореспоменатите квартали.

“Булгартабак” иска фабрика в Босна в. Стандарт

Родният тютюнев холдинг "Булгартабак" оглежда фабрика за производство на цигари в главния град на Република Сръбска - град Баня Лука. Това съобщи босненският вестник Sarajevo Times, цитирайки председателя на синдикалните организации в предприятието Мирослав Маринкович. По думите на Маринкович представители на правителството на Република Сръбска и "Булгартабак холдинг" АД скоро ще подпишат меморандум за придобиването на "Фабрика Дувана" в града. След проведена среща с премиера на Република Сръбска Александър Джомбич синдикалистът казва, че меморандумът ще включва споразумение, което да гарантира основните принципи за защитата на правата на работниците. В момента в предприятието работят 250 души. "Преговорите с "Булгартабак" са водени в положителна посока и се надяваме, че тази компания скоро ще поеме "Фабрика Дувана", добавя Маринкович.

Бензинът скочи със 17 ст. за месец в. Стандарт

Със 17 стотинки поскъпна бензинът само за малко повече от месец. До 29 декември 2012 г. литър А95 се продаваше срещу 2,44 лв. След това цената му постоянно се увеличаваше с изключение на еднократно поевтиняване с 3 стотинки. Така вчера литър от най-масовото гориво вече се продава за 2,61 лв. като поскъпването му за месец и една седмица стигна 17 стотинки. Така, за да напълним средностатистически резервоар от 50 литра, в момента трябва да извадим 8,50 лв. отгоре спрямо два дни преди Нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 22.08.22 г.
fallback