fallback

Цв. Цветанов: "Хизбула" стои зад атентата в Бургас

Има данни двама от замесените в атентата да са свързани с ливанската радикална организация, заяви вътрешният ни министър

17:21 | 05.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател

Двама от замесените в атентата в Бургас са свързани с ливанската радикална организация "Хизбула". Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

„Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му има съпричастност на три лица към терористичния акт в Бургас.

Безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност с австралийски и канадски паспорт - единият от 2006 г., а другият от 2010 г.  Двамата са живели на територията на Ливан.В България те са действали с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. Така терористите са наемали автомобили и хотели. Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан.

Проследена е цялостната дейност на двете лица на територията на Австралия и Канада. „Има данни за финансиране и съпричастност към „Хизбула“, заяви Цветанов.

 

Движението на двама от терористите е проследено от момента на придвижване от Ливан към Европа. Направени са насрещни проверки с партньорски служби за тяхното пребиваване на територията на страните от ЕС, където са се регистрирали с истинската си самоличност. У нас двамата също са влезли с истинската си самоличност и са си тръгнали с истински документи.

Установено е цялото движение у нас от момента на регистрация – 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът. "Разчитаме на правителството на Ливан да бъдат установени и останалите лица, които биха могли да имат съпричастност към този терористичен акт, каза Цветанов.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в разследването на атентата има много сериозен напредък, който се оценява и извън България.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 11.09.22 г.
fallback