fallback

ЕК ни готви санкция заради клането на едри преживни животни

До края на март МЗХ трябва де реши проблема, за да избегнем наказателна процедура от Еврокомисията

13:33 | 05.02.13 г. 1

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) подготвя екшън план, така че до края на март да бъде решен проблемът с клането на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в задните дворове на стопаните, съобщават от ведомството.

В противен случай Европейската комисия (ЕК) може да повдигне процедура за санкция на България и да й наложи глоба, обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане на поправките в Закона за храните с браншовите организации.

Промените в Закона за храните предвиждат забрана за клането на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в задните дворове на стопаните. Клането на едри преживни животни ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици. Забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки.

„Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести, като луда крава например“, посочи министър Найденов.

Изискването е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия и за него настоява еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 11.09.22 г.
fallback