fallback

Топлофикация-София работи на печалба, заяви енергиен експерт

По изчисленията на Огнян Винаров приходите в дружеството са над 553 млн. лева, а печалбата надхвърля 21 млн. лева

11:37 | 01.02.13 г.

Топлофикация-София изостава сериозно с инвестициите и по тази причина цените не могат да паднат, каза Огнян Винаров, член на Консултативния съвет на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), пред БНР. По негови сметки компанията има приходи от 553,7 млн. лева и печалба от над 21 млн. лева.

Няма основание топлофикационното дружество да не плаща сметките си към „Булгаргаз“, допълни още Винаров и заяви, че печалбата идва от „надутите цени за парното, определяни от ДКЕВР“.

По-късно пък ще станат ясни резултатите от проверките на дейността на Топлофикация–София, наредена от кмета на София Йорданка Фандъкова. Причината за това станаха оплакванията на софиянци за неоправдано високи сметки за парното, платени през декември.

При промяна на цената задължително се прави проверка на уредите и междинната сметка, коментира още енергийният експерт. Проверката се прави много лесно и бързо – всички топлоцентрали в София имат данни колко са произвели през декември 2012 година, има и сбор от потребеното количество от абонатните станции в сградите. При съпоставянето на данните ще стане ясно дали е надхвърлено произведеното количество, обясни Винаров.

Според Асоциацията на топлофикационните дружества пък определенията скъпо или евтино парно всъщност зависи от доходите на хората, а не от цифровото изражение на сметката. По думите на зам.-председателя на организацията Валентин Терзийски изключването на некоректните абонати може да бъде решено чрез договори с етажната собственост. Те трябва да са получателите и по този начин е решен проблемът по целия свят.

Що се отнася до задължителното въвеждане на дистанционното отчитане Терзийски смята, че трябва да има възможност за избор на крайния потребител. „Той сам, на информиран избор, решава как да бъдат отчитани уредите му“, допълни още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
fallback