fallback

Преглед на печата за 1 февруари

07:50 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дефицит в зелената надбавка може да оскъпи тока с 4%

в-к Капитал Daily

Прогнозите на енергийния регулатор за скок на електроенергията с 3-4% от юли тази година, които под натиска на управляващите бяха опровергани само ден по-късно, бяха една от причините за една оставка - тази на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Това обаче не променя ситуацията. Причината е, че в електроенергийната система на България има дефицит от 220 млн. лв., за който трябва да бъде намерен механизъм за компенсиране. Той се получава заради недостатъчните приходи от зелената надбавка в цената на електроенергията, с която се покриват преференциалните цени на ВЕИ производителите. За да стане това обаче е нужна дългосрочна стратегия, с която да бъдат избегнати нови грешки при ценообразуването. Ако все пак такъв механизъм не бъде намерен, цената на електроенергията за крайните потребители ще скочи с 4% от юли, сочат изчисления на ЕVN България, която захранва с електричество Южна България.

Строителството на магистралите: по-бавно и по-скъпо

в-к Капитал Daily

Миналогодишната тежка зима се оказа критична за строителството на магистрали. По данни на Агенция "Пътна инфраструктура" почти няма неприключена отсечка по "Тракия", "Марица" и "Струма", за която изпълнителите да не са заявили форсмажорни обстоятелства. В ролята на непреодолимо препятствие влизат обилните снегове от миналата зима, които са разрушили част от изградените съоръжения, а на места са довели до преовлажняване на почвите.

В част от случаите ефектът ще е удължаване на срока за изпълнение, в друга – оскъпяване на отсечките заради възлагането на допълнителни работи по укрепване на почвите. Или и двете. Допълнителните суми няма да са еврофинансиране, а ще са от бюджета

Частен парк за общинско ползване

в-к Капитал Daily

Спорна имотна сделка с десетгодишна история изплува отново преди дни - става въпрос за продажбата на част от парка до паметника на Съветската армия в столицата на частна компания. След няколко години мълчание последният собственик на 1.7 декара, разположени на входа на парка от бул. "Евлоги Георгиев" - територията между автобусната спирка на Орлов мост и оградения паркинг откъм ул. "Гурко", се идентифицира пред Столична община с писмо.

В него дружеството "Гуан България" настоява, че теренът му се използва неправомерно от общинското "Център за градска мобилност" за почасово платено паркиране.

Нов скандален рекорд при сделките с гори - 14 стотинки на кв. М

в-к Сега

Течащата проверка на продаваните през годините горски терени извади на светло още скандални факти. Справка на земеделското министерство показва, че от 2003 до 2008 г. областните управители са успели да разпродадат след промяна на предназначението 1860 дка гори. Голяма част от сделките са сключвани за жълти стотинки, като при някои цената за кв.м е под 1 лв. Постигнат е и ценови рекорд - 14 стотинки на кв. м. В някои области до заветните договори са се добирали през годините едни и същи фирми.

Най-скандални отново са сделките, сключвани по морето, става ясно от данните за площта и цените на извадените от горския фонд имоти. Показателни са серия от продажби, извършени от областната управа на Варна през 2005 и 2006 г. Любопитното тук е сключването на договорите на една и съща дата и смешните на фона на други области цени. Така например на 4 август 2005 г. областният управител на Варна Христо Контров (ДПС) е подписал 9 договора за продажба на крупни терени при цена на квадратния метър, колебаеща се между 2.01 и 2.58 лв. За 50 дка земя в Самотино фирма "Хоризонт-Ангелов" е платила 2.04 лв. на кв.м, "Сано България" се е сдобила с терен от 43.4 дка в с. Близнаци при цена от 2.44 лв. за кв.м, "Султояни" ЕООД е взело 19 дка терен за 2.13 лв. на кв.м. Окончателните суми по сделките се повишават заради платена такса за изключване от горския фонд, но и с нея цената на кв.м е едва 10 лв.

МВР отчете дарения за почти 9 млн. лв. за 2012 г.

в-к Сега Дарения на обща стойност 8 833 349.83 лв. е получило МВР през миналата година, става ясно от справка, публикувана на сайта му. Сред дарителите са общини, фирми на самото министерство, ВиК дружества, горски стопанства, Българският енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй" и чужди посолства у нас.

От регистъра става ясно, че МВР продължава порочната практика да се самонадарява чрез фирмата си "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Тази схема започна да се прилага често, след като вътрешният министър Цветан Цветанов бе принуден да спре даренията от частни лица, тъй като Брюксел обяви практиката за порочна. Остана обаче възможността подаръци на полицията да се правят от общини, министерства и държавни фирми.

Секретарка на "Новото време" оценявала научни проекти

в-к Сега

Секретарка на политическа партия "Новото време" и бивша разпоредителка в театър са отсявали на първото ниво проектите, кандидатствали за финансиране от фонд "Научни изследвания" при последната конкурсна сесия. Двете са били назначени за главни експерти във фонда, без да имат изисквания за длъжността 3-годишен опит и квалификация. Техен колега също е бил назначен за главен експерт, макар да е с диплома за средно специално образование.

Те и още трима експерти на фонда са пресявали проектите на първия етап от конкурса, преди да се премине към оценяване на научната им стойност. Така шестимата са отхвърлили 628 проекта от общо 1094 заради административна недопустимост. Констатациите са записани в близо 100-страничния доклад на инспектората на Министерския съвет, разказа пред "Сега" председателят на просветната комисия в парламента Огнян Стоичков ("Атака").

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 06.09.22 г.
fallback