fallback

МЗ намери решение за липсващи онколекарства

Необходимите количества медикаменти са осигурени чрез спешни доставки, пренасочени от други държави

15:14 | 31.01.13 г.

Проблемът с недостатъчните количества от определени онкологични лекарства в България е решен, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че снощи в страната са пристигнали спешни доставки на лекарството петфлуорацил за лечение на онкологични заболявания. Това е станало след проведени разговори с фирмата-производител, при които министерството е настояло за спешно решение на въпроса.

Доставени са над 24 000 ампули от медикамента. Днес доставените количества са насочени към складовете на търговците  на едро, откъдето ще могат да бъдат заявявани.

По този начин се осигурява лечението на хора с определени онкологични заболявания, което гарантира непрекъснатост на започната от тях терапия.

През следващата седмица се очакват доставки и на друго онколекарство – оксалиплатина, уточняват от МЗ. Очакваните количества ще бъдат в обеми, които да осигурят лечението на пациентите.

Министър Атанасова припомни, че проблемът с нередовните доставки на тези лекарствени продукти не е в резултат на проблеми в системата на здравеопазване в България, а поради решението на компанията-производител да започне промяна на производствената си технология в завода в Австрия с цел подобряване на качеството на продуктите.

Проблемът засяга повече от 16 държави-членки на ЕС и поради неговата важност е поставен за разглеждане и намиране на решение пред Европейската комисия и министрите на здравеопазването от всички страни-членки на ЕС.

„На този етап проблемът за доставките за България е решен чрез изтегляне на медикаменти от чужди пазари и спешната им пренасочване към нашата страна“, поясни министър Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
fallback