fallback

Заявление до НАП гарантира здравните права на длъжници към бюджета

Документът се изисква заради влязлата в сила единна сметка, съобщават от приходната агенция

13:00 | 31.01.13 г.

От началото на годината всички хора, които сами внасят вноските си за здраве, но имат други стари задължения към бюджета, могат да подават заявление преди плащането на здравноосигурителните си вноски, за да запазят здравните си права, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП).

Заявлението се подава в офиса на НАП по постоянен адрес преди всеки превод.

Подаването на заявление се налага, защото от 1 януари 2013 г. в сила влезе  единна сметка, с която се промени реда на погасяване на задълженията към хазната. Така на практика, ако няма подадено заявление преди плащането на здравноосигурителната вноска, парите ще отидат за погасяване на по-старо задължение към бюджета.

От НАП напомнят също, че от тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

С единната сметка се улеснява попълването на платежните нареждания от самоосигуряващите се за здраве. Кодът за вид плащане е само един за всички данъци и осигурителни вноски - 11 11 11  и не е необходимо да се попълва изрично основание за плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
fallback