fallback

България е с умерен корупционен риск в отбраната

Корупцията в сектора в глобален мащаб се оценява на 20 млрд. долара годишно, според изследване на "Трансперънси интернешънъл"

16:02 | 29.01.13 г.

Над две трети от страните, включително много от най-големите търговци на оръжие, имат неадекватна защита срещу корупцията в отбранителните им сектори, сочи изследване на британския клон на "Трансперънси интернешънъл", съобщава БТА.

Германия и Австралия са единствените страни от 82 изследвани със силни антикорупционни механизми, сочи индекс на организацията, измерващ как правителствата се борят с корупцията в отбранителния сектор.

България е сред страните с умерен корупционен риск в сектора наред с Франция, Италия, Аржентина, Бразилия и Япония, сочи проучването, поместено на сайта на организацията,

Петдесет и седем страни, или почти 70 процента, имат слаб антикорупционен контрол, показва още изследването, което оценява правителствата по критерии като степен на парламентарния контрол върху отбранителната политика и стандартите, очаквани от компании в този бранш.

Страните със слаб антикорупционен контрол включват две трети от най-големите вносители, оценени в проучването, и половината от най-големите износители, отбелязва "Трансперънси интернешънъл".

Водещите износители - Китай, Русия и Израел, са смятани за страни с висока степен на риск от корупция в отбранителните им сектори. Същото се отнася и за водещи вносители като Индия, Обединените арабски емирства, Сингапур, Турция и Тайланд. В девет страни, сред които Либия, Сирия, Йемен, Египет и ДР Конго, равнището на риска е "критично високо", а като "много високо" се оценява в държави като Афганистан, Саудитска Арабия и Катар.

Едва 12 процента от изследваните страни имат "високоефективен" парламентарен контрол върху отбранителната политика.

Изследваните 82 страни покриват 94 процента от глобалните военни разходи за 2011 г., възлизащи на 1,6 трилиона долара, а корупцията в отбранителния сектор в глобален мащаб се оценява на най-малко 20 милиарда долара годишно, посочва организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
fallback