fallback

Семерджиев: ДКЕВР може да работи без който и да е от нас

Три имена се спрягат за поста на председател на комисията - на депутатите от ГЕРБ Червенкондев и Главчев, и на членът на ДКЕВР Анжела Тонева

13:47 | 29.01.13 г. 5

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране може да работи без който и да е от нас, т.е и без мен, също така качествено, дори и още по-качествено, коментира Ангел Семерджиев по време на заседанието на комисията днес (29 януари), съобщи БТА.

Той поясни, че сам е подал оставката си, но отказа да коментира причините за това и допълни, че има нужда от време да осмисли случилото се. 

По думите на Семерджиев обаче дори и наредбите, за чието забавяне го обвиняват, да бяха въведени, либерализацията на енергийния пазар няма как да стане без разделянето на Енергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК). 

Все още няма официално предложение за заместник на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Преди началото на срещата си със синдикатите от ВМЗ Сопот икономическият министър Делян Добрев отказа да посочи кандидат, пише БНР.

Оставката на Семерджиев ще бъде дискутирана по време на заседанието на Министерския съвет. Вероятно тогава ще стане ясно и кой ще бъде неговия наследник.

Вече има и предположения кой ще заеме този пост, съобщи bTV. Това се депутатите от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание, и Димитър Главчев, председател на временната парламентарна комисия, разследваща дейността на ДКЕВР.

Сред спряганите имена е и това на Анжела Тонева, която е член на ДКЕВР.

Припомняме ви, че премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Семерджиев във връзка с неизпълнение на ангажиментите ни пред ЕС във връзка с либерализацията на енергийния пазар. Обясненията на подалия оставка председател на ДКЕВР обаче бяха, че няма забавяне на наредбите, тъй като Законът за енергетиката, приет през юли 2012 година, предвижда едногодишен срок за приемането на въпросните подзаконови актове.

Европейската комисия обаче ще изпрати страната ни пред съд за неизпълнение на задълженията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
fallback