fallback

Преглед на печата за 29 януари

07:48 | 29.01.13 г. 1

Петролно изгаряне В. „Капитал Daily”

Прокуратурата и съдът ще имат последната дума по спора със собствеността на "Петрол холдинг" между Митко Събев (47.5%), от една страна, и Денис Ершов (47.5%) и Александър Мелник (5%), от друга. Спорът между тях, която е от близо три години, влезе в нова фаза, след като потенциалният нов инвеститор в компанията - президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, обяви чрез свои представилите, че е направен опит да му откраднат акциите, които е придобил от Ершов и Мелник.

Онкоболните пак останаха без лекарства В. „Сега”

Онкоболните за пореден път остават без жизненоважни за тях лекарства и им се налага сами да си ги купуват от чужбина, където обикновено излизат по-евтино, отколкото у нас. Това става ясно от множество подадени сигнали до различни организации. Най-сериозен е недостигът на флуороурацил, оксалиплатин и блеомицин, които се използват в схемите за химиотерапии. Министерството на здравеопазването обаче хвърля вината на болниците, които организирали лошо обществените поръчки. Те им бяха вменени с аргумента да има регулярни доставки, тъй като здравните заведения най-добре знаели нуждите си.

Кабинетът и "Топлофикация" обраха антинаградите "Големият брат" В. „Сега”

Правителството и столичната "Топлофикация" обраха тазгодишните антинагради "Големият брат". Позорните призове се връчват всяка година от програма "Достъп до информация" (ПДИ) и Интернет общество - България, и техни носители могат да бъдат отделни личности, държавни институции и частни компании, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите. Антинаградите, които са вдъхновени от романа на Джордж Оруел "1984", са във формата на ботуш, стъпкващ човешка глава.

София ще продава по-евтино, за да повиши приходите си В. „Сега”

София трябва да свали цените на общинските имоти и жилища, за да ги направи продаваеми. Такава рецепта срещу обичайното неизпълнение на собствените приходи в бюджета на общината предлага зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Миналата година кметството не е успяло да събере около 67 млн. лв. от данъци и продажби. Приходите са 456.3 млн. лв. при планирани 523.8 млн. лв. Неизпълнението идва, въпреки че общината направи по-реалистична прогноза, като занижи сумата с 50 млн. лв. спрямо 2011 г.

Спасяват ферми с ООД В. „Стандарт”

Обединение или фалит чака 13 000 ферми от трета категория в Кърджалийско. Собствениците им вече са уведомени, че ако не се модернизират до края на годината, стопанствата им няма да имат право да продават суровината си. Едно от добрите решения за спасение на фермите е обединяването им в ООД или в друг вид общи стопанства. Това ще позволи обединяване на капиталите и модернизиране на стопанствата. Според споразумение с ЕС след края на 2013 г. стопанствата от втора и трета категория трябва да бъдат затворени или ще могат да ползват суровината си само за лична консумация. Около 80 000 все още не са изпълнили изискванията, за да влязат в първа категория.

Нова пшеница вдига добивите В. „Стандарт”

Два сорта пшеница, които увеличават печалбите на фермерите, създадоха от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. Те бяха признати на последната експертна комисия на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, съобщи директорът на научното звено към Селскостопанската академия проф. Сийка Стоянова. "Николай" и "Гизда" са сухо- и студоустойчиви и така гарантират по-високи добиви, а оттам и по-високи печалби за производителите, твърдят учените.

Моловете смъкнаха цените със 70 на сто В. „Новинар”

Истерия за евтини ботуши и дрехи тресе столичани. Моловете обявиха до 70% намаления. На промоция вървят още пуловери, елеци, палта. Някои бутици продават и по два артикула със специален бонус, показа проверка на „Новинар” в марковите вериги. Елегантни ботуши от чиста кожа например могат да се купят с над 100 лв. отстъпка. В момента те вървят по 70 лв., намалени от 170 лв, а на някои места цените са спаднали от 300 на 100 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
fallback