fallback

Има инвеститорски интерес за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

След закриването на пети и шести блок най-логично е да ги заместят седми и осми блок в централата, смята директорът Валентин Николов

15:06 | 28.01.13 г. 2

Още през 2020 - 2022 година в АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде изграден и да функционира седми блок, разкри пред „Нова телевизия“ директорът на централата Валентин Николов. По негови думи вече има инвеститорски интерес към проекта, но повече подробности не бяха съобщени.

„След 20 години, когато 5 и 6 блок трябва излязат от експлоатация, е логично да ги заместят седми и осми блок“, заяви Николов.

Експлоатационният срок на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2017 година, а на шести – през 2019 година. "Тяхната работа обаче ще бъде удължена", не скри убежденията си преди броени дни и премиерът Бойко Борисов. Той смята, че страната ни ще може да експлоатира двата блока до 2030 година.

Разрешението за удължаването на ползването на тези мощности ще трябва да получи и оценката на Русия. Като страна, която е изградила централата и блоковете, валидна ще бъде и руската дума дали те са годни за удължаване на експлоатацията. „Руските учени трябва да си хвърлят дипломите, ако не допуснат удължаването на живота на двата блока“, заяви Борисов.

В същото време и от Европейския парламент официално беше отправено искането България, Литва и Словения да дадат план и точни дати за пълното закриване на ядрените си централи. Този ангажимент беше поет при влизането на трите държави в ЕС.

Седми и осми блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще помогнат и на служителите в последните два блока на централата. Ако те бъдат затворени и нови мощности не бъдат построени, те ще трябва да си търсят ново препитание.

В Козлодуй живеят над 13 хил. души, като между 4 и 5 хил. от тях работят в ядрената централа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
fallback