fallback

Преглед на печата за 28 януари

07:53 | 28.01.13 г.

"Рубелла" купи марките на "Ален мак"

в. Капитал Daily

Детският шампоан "Па-па", кремът за бръснене "Каро", пастата за зъби "Поморин" и останалите популярни марки на някога най-големия български производител на козметика "Ален мак" вече имат нов собственик. На организираната от синдика на фалиралото предприятие продажба в петък целият пакет беше купен от друга местна фирма в бранша – "Рубелла бюти".

Въпреки че правните спорове за това кой действително държи марките продължават вече няколко години и се водят на няколко фронта, новият им официален собственик е решен да ги възстанови и върне на традиционните им пазари.

Митниците отчетоха по-силна година с 540 млн. лв.

в. Капитал Daily

Агенция "Митници" е събрала с близо 13 млн. лв. повече приходи през 2012 г. спрямо заложения план. Увеличението се дължи основно на преизпълнение на постъпления от ДДС от внос с 98.7 млн. лв. За сметка на това обаче събраните акцизи са с 82.2 млн. лв. под плана. Така цифрите се оказаха наполовина от огласеното от финансовия министър Симеон Дянков.

В началото на януари той обяви, че планът им е бил преизпълнен с 25 млн. лв. На годишна база събраният акциз от тютюневи изделия отбелязва ръст от 6.5%, или около 110 млн. лв., показва отчетът на ведомството. Те имат дял от 44.5% в общите приходи от акцизи. Обяснението, което дават от агенцията в отчета си, е, че ръстът е резултат от усилията им за ограничаване на контрабандата.

България в Топ 10 за бърз интернет

в. Стандарт

България заема осмо място в света по скоростен интернет, сочи класация на Bloomberg. През третото тримесечие на 2012 г. у нас средната скорост на нета е била 32.1 МБ/сек, което представлява увеличение с 15% спрямо периода април-юни 2012 г.

Лидери в класацията са Хонконг, Южна Корея и Япония. Пред нас са още Швейцария, Белгия, Румъния и Латвия. По средна скорост на интернет обаче страната ни изпреварва Израел и Сингапур, сочи още класацията на Bloomberg.

Общините обединяват ниви по план

в. Стандарт

Нивите във всички общини трябва да се обединят, за да се обработват по лесно. Това ще става по планове за устройство на територията, изготвени от местните управи. Евродирективите изискват плановете да са готови до 2016 г., каза зам.-председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Радослав Манолов.

В няколко общини вече текат проекти за окрупняване на земите. До седмица ще бъдат разписани документите за стартиране на комасация на земята в още 15 землища, каза Манолов. Окрупняването на парцелите вдига цената им около четири пъти, а рентата се увеличава десеторно.

Комшии превзеха пистите на Пампорово

в. Стандарт

Турски туристи буквално превзеха пистите в Пампорово. Курортът се пука по шевовете и от македонски, сръбски, български, румънски и английски гости. "Това е най-успешният сезон за курорта през последните 6-7 години. Хората го оцениха", заяви изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. В момента няма нито една свободна стая в курорта.

Най-малко посетители от всички балкански пазари са гърците, може би заради кризата. Въпреки че Пампорово поддържа най-ниски цени в сравнение с другите зимни курорти. "Направихме толкова много промоции, колкото конкурентите ни не са правили за последните пет години. Една седмица от началото на сезона беше с цена на лифта 25 лв. Два дни бяха напълно безплатни.

Имахме още една седмица на цена 29 лв. целодневна лифт карта. Това прави цели 16 дни на промоционални цени. Нашата политика е насочена към хората", разказа стратегията си Беляков. В момента цената на лифта в Пампорово е 50 лв., а в другите курорти тя стига до 63 лв.

Чужди компании искат новите влакове на БДЖ

в. Стандарт

"БДЖ-Пътнически превози" може да остане без най-новите си влакове - мотрисите "Сименс". Чуждестранни брокерски компании и жп превозвачи постоянно правят запитвания за закупуване на влаковете, научи "Стандарт". Неотдавна заявка за 3 електрически мотриси "Сименс" е била изпратена от германската компания Rail-assets от гр. Аугсбург, твърдят жп експерти.

По-рано запитване за закупуване на всичките 25 дизелови мотриси "Сименс Дезиро" е дошло от частната регионална унгарско-австрийска жп компания GySEV/ROeEE. Поне още две други фирми също са изпратили запитвания. Засиленият чуждестранен интерес към мотрисите "Сименс" на БДЖ се дължи на факта, че компанията не покрива по-голямата част от главницата по заема за закупуването им към германската държавна банка KfW.

Общият дълг към KfW към края на 2012 г. е около 230 млн. лева, 25% от който е просрочен. БДЖ всеки месец плаща около 1,8 млн. лв. главница и 1,2 млн. лв. лихви към KfW, но това е недостатъчно.

Приватизацията на ВМЗ-Сопот тръгва след 45 дни

в. Новинар

Процедурата по приватизация на ВМЗ-Сопот ще започне до месец и половина. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково.

През новата седмица ще продължат преговорите между синдикатите, ръководството на завода и представители на правителството, допълни той. Трябва да се вземат мерки и да се приеме оздравителна програма за ВМЗ, заяви Добрев пред БНР.

Цените на тристайните апартаменти паднаха с до 24 на сто

в. Новинар

Цените на тристайните апартаменти регистрират спад с до 24 на сто. Това показва проверка на "Новинар" сред брокерите и сайтовете за имоти. Цените на жилищата продължават да падат през януари. Така цените на тристайните жилища почти се израняват с тези, които имат две стаи и са най-търсени на пазара.

В центъра на София може да се купи 3-стаен панелен апартамент за 41 000 евро, като предишната му цена е била 54 000 евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback