fallback

ЕК: Следващият доклад за България ще е в края на 2013 г.

През последните месеци в страната имаше критично важни назначения, казва Марк Грей

15:18 | 26.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не е предвидено нищо извън доклада, който е планиран за края на тази година, за България на този етап планът е следващ доклад в края на 2013 г., заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей в интервю за предаването "Събота 150" на БНР. Той обаче допълни, че Брюксел наблюдава ежедневно развитието на нещата и нищо няма да попречи при нужда да има доклад и преди тази дата.

"Много е важно да направим разграничение между официалния доклад, какъвто правим за Румъния, и техническото обновяване на информацията – то не е писмено", обясни говорителят на ЕК и добави, че точна дата за представянето на тази устна информация няма. Той уточни обаче, че това ще е вероятно до няколко седмици, след като бъде представен румънският доклад.

"Когато Съветът се събере да обсъди румънския доклад, ще използваме тази възможност да информираме държавите членки и за развитието на нещата в България. Това не е нито официален, нито писмен доклад. Това не е нещо необичайно. През последните години редовно сме представяли подобна информация пред Съвета под тази форма", допълни говорителят.

Той обясни още, че става въпрос за официално експертно ниво, а не на политическо или на ниво министри.

"Не казвам, че това не е важно, но то е просто част от ежедневната ни работа със държавите членки. Това е част от процес, който позволява на Еврокомисията да има ясна представа каква е позицията на всяка отделна страна. За нас това е важно, защото искаме, когато представим доклад, той отново да бъде единодушно приет от всички страни, включително от България и Румъния", подчерта Грей.

"Това, което е съществено да се каже за България, е, че имаше много важни развития през последните месеци. Имаше критично важни назначения, които ние коментирахме на различни етапи. Сега представянето на по-цялостната актуализирана информация ще е възможност да покажем как усещаме нещата", каза още експертът.

Според него сега фокусът на Брюксел ще е "как да направим така, че те да проработят, как да гарантираме, че ще ги има резултатите, които са толкова важни и в прокуратурата, и в другите ключови институции". Той отново подчерта, че това е един постоянен процес. "Това не е като редовен доклад, при който определяме дата, подготвяме оценката си и на тази дата я публикуваме. Това е процес в развитие", подчерта  Грей.

„На различни етапи и в различна степен имаше изразени тревоги за процедурата. ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България. Вярно е, че изразявахме тревога по различни поводи – много често, свързани с основните принципи на прозрачност, почтеност и с това дали е създадена възможност да се избира между най-добрите кандидати. Оттам нататък кой е бил избран, си е работа на съответните български институции“, добави още Грей. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 09.09.22 г.
fallback