fallback

Преглед на печата за 26 януари

09:05 | 26.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Роланд Бергер: Трябва да се настроим за по-бавен растеж

в. Capital Daily

Трябва да се настроим за по-бавен икономически растеж, съветва в интервю за Capital Daily  известният консултант Роланд Бергер.

"Вярвам, че правителствата в Европа вече са на прав път - те се споразумяха за реформи, които задлъжнелите и по-слаби икономически страни трябва да проведат, за да бъдат отново  конкурентноспособни. Създадоха концепция как банките да бъдат стабилизирани и регулирани по нов начин, дори и все още да няма истинско банково обединение. Има и механизми за спасително финансиране, както и фискален пакт. За съжаление все още липсва  европейска програма за развитие и растеж, която поради огромните държавни дългове може да бъде само частно финансирана. На разположение в света има приблизително 170 млрд. евро частен капитал. Сега най-важното е европейските политици  да заговорят с един глас", смята Бергер.

Пет кандидат-купувача задават на Глобул въпроси за 700 млн. евро

в. Capital Daily

Какво бихте искали да знаете за "Глобул"? Вероятно много неща. Особено ако предстои да платите за него сума около 700 млн. евро. Точно това се случва в момента. Процедурата за продажба на втория по ред и големина мобилен оператор в България е на път да навлезе във финалната си права и кандидат-купувачите имат възможност да чуят подробна презентация на компанията и да зададат всичките си въпроси. За целта в София през изминалата седмица свои екипи изпратиха всичките пет потенциални инвеститора. Оттук нататък времето, в което "Глобул" ще намери нов собственик или сегашният такъв ще реши да си го запази, не е много.

От "Глобул" отказаха информация за хода на процедурата. Според отлично осведомени източници на вестника обаче кандидатите са пет: Telenor, Orascom, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom. Това са компаниите, които са подали необвързващи оферти за покупка на 100% от "Глобул" и веригата му магазини Germanos.

Започват преговори за Дунав мост 3

В. Стандарт

В средата на февруари в Силистра започват преговори за бъдещото изграждане на Дунав мост 3, информира "Стандарт", позовавайки се на кмета на крайдунавския град Юлиан Найденов.

Представители на ресорни министерства от София и Букурещ и на местните власти от Силистра и Кълъраш ще обсъждат програма за унифицирано съгласие на двете страни за старта на предпроектните проучвания. Планът за контакти вече е обсъден с министъра по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев и по него се работи, потвърди и депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов. Народният представител обяви, че стартът на Дунав мост 3 край Силистра е приоритет за ГЕРБ.

Италианец заряза 150 текстилци без заплати

В. Стандарт Италианец заряза текстилното си предприятие във врачанското село Зверино, затънало в дългове, и офейка, без да се разплати с работниците. 150 души чакат по няколко хилядарки от чуждия инвеститор. Дошло им е до гуша от мизерията и са готови да застанат на жп линията, като блокират движението на влаковете в Северна България.

Италианската фирма "Марколана" приватизира преди няколко години прочутата в миналото фабрика за родопски одеяла. А хората започнали да тъкат вълнени платове. Но хубавата приказка за възродения поминък секнала през януари 2011 г. Тогава работниците за последно видели очите на собственика Андреа Балотели, но продължили да си вършат работата. Но на 27 юли становете спрели. От енергото дръпнали шалтера заради неплатени сметки. Така семействата на работниците остават без доходи, а италианецът им дължи по шест заплати.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 03.09.22 г.
fallback