fallback

Борисов: Всички дължими заплати на работниците от ВМЗ ще бъдат изплатени днес*

Премиерът намекна за уволнението на изпълнителния директор на оръжейния завод Иван Стоенчев

13:46 | 25.01.13 г. 2

Снимка: ВМЗ-Сопот

Още днес (25 януари) работниците от ВМЗ-Сопот ще получат всички дължими заплати за последните три месеца на 2012 година. Парите за трудовите възнаграждения ще бъдат дадени от средствата, които заводът е получил от сключена сделка с международна компания-партньор, която е превела 4 млн. лв. на оръжейния завод, предаде БТА.

Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов, който се срещна в Министерския съвет с президентите на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров. На срещата присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Дискусията е била за състоянието на завода и какво може да бъде направено, за да бъдат погасени поне част от дължимото на служителите.

В 17 часа и стачката в завода беше прекратена, съобщиха от КНСБ. От съобщението на синдиката става ясно, че всички дължими суми към служителите са били изплатени. 

На срещата премиерът  намекна, че изпълнителният директор на предприятието в Сопот Иван Стоенчев вероятно ще бъде сменен, тъй като е "слаб директор" и не си изпълнява задълженията. Ресорният министър на икономиката Добрев, който е принципал на директора, не коментира изявлението на премиера.

„Ако трябва, директорите на завода ще бъдат дадени на прокурор, за да бъдат съдени“, увери обаче Борисов.

Банковите сметки на предприятието са разблокирани, за да могат хората да получат заплатите, уточни премиерът.

Още миналата седмица стана ясно, че предприятието чака плащане от неизвестен контрагент от чужбина. Първоначално обещанието на икономическото министерство и мениджмънта на завода бе заплатите на служителите да бъдат преведени до петък - 17 януари.

Днес Борисов припомни, че към настоящия момент ВМЗ дължи на държавната хазна и на други частни контрагенти близо 180 млн. лв. По думите му дълговете на оръжейното предприятие са се натрупали през последните 20 години и тепърва ще бъдат потърсени виновните, довели до тежкото финансово състояние на завода.

Лидерите на двата синдиката изразиха задоволството си от развитието на нещата и плащането на задълженията към служителите. Те допълниха, че още днес ще препоръчат на своите структури да прекратят стачката.

Припомняме, че служителите на ВМЗ са в ефективни стачни действия още от края на ноември миналата година и протестите им продължават до днес включително.

Днешният положителен развой на тежката ситуация в предприятието рязко контрастира с песимизма на министъра на финансите Симеон Дянков, който в сряда заяви категорично, че държавата няма да отпусне нито лев за заплати на служителите във ВМЗ. Припомняме, че тогава той увери, че най-вероятно работниците ще получат пари чак след края на приватизацията на дружеството, която се очаква да стартира наново в близките няколко месеца.

* Новината е актуализирана към 17:30 часа със съобщението от КНСБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
fallback