С още месец, до 20 февруари 2013 година, ще може да бъде продавано пилешко месо и продукти със съдържание на вода над 4,3%, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Решението беше взето след среща между представители на агенцията и на търговските вериги у нас.
Ограниченията за продажба на пилешко месо с водно съдържание над 4,3% влезе в сила от 20 януари 2013 година с Наредба 32. Производителите на месо имаха два месеца гратисен период, за да преустроят производството си – самата наредба беше приета на 20 ноември 2012 година.
Тълкуванията на производителите са, че тя влиза в сила от 20 януари 2013 година, следователно до тази дата те са могли да произвеждат пилешко месо и да влагат течности над определения лимит.
Така на пазара в момента се оказват огромни количества пилешко месо и продукти, което е в срок на годност. По силата на новата наредба обаче трябва да бъде унищожено. "Не трябва в условия на финансова криза да бъдат унищожавани такива големи количества годна храна", коментира по този повод директорът на БАБХ Йордан Войнов.
Междувременно стана ясно, че Асоциацията на месопреработвателите в България е подала жалба срещу тази наредба във Върховния административен съд. Едно от основанията за тази жалба беше въвеждането на по-строги от европейските правила в сектора. Освен това наредбата противоречи с практиката на Европейския съюз по отношение на защитата на потребителите, а при изготвянето на текстовете не е нотифицирана Европейската комисия, допълват месопреработвателите.
Те посочват същото така, че в Наредба 32 липсват указания как да се постъпи с количествата месо, които не отговарят на новата наредба в магазинната мрежа след влизането в сила на текстовете.