fallback

Преглед на печата за 23 януари

07:55 | 23.01.13 г.

ДДС ускорител за коректните фирми В. „Капитал Daily”

Събирането на данъци традиционно става основно на принципа на тоягата от заплахата от санкции и ревизии. След няколко месеца обаче Националната агенция за приходите вероятно ще се сдобие и с един отдавна искан от бизнеса инструмент, който като идея е по-близо до моркова. Вероятно предизборно ще тръгне т.нар. златен регистър по ДДС. В него ще влязат фирми - изрядни данъкоплатци, които ще могат да си възстановяват надвнесения косвен данък по-бързо и ще се ревизират през по-дълъг интервал от време.

Законът за брокерите остава за след изборите В. „Сега”

Очакваното от години регламентиране на дейността на брокерите на недвижими имоти може да се отложи за след изборите. Това стана ясно вчера на кръгла маса за обсъждане на новия закон. На нея участваха депутати и представители на Национално сдружение "Недвижими имоти", Нотариалната камара, Българската стопанска камара, Федерацията на потребителите. Според сдружението текстовете се нуждаят от още доработки, така че законът да е максимално полезен за имотния бранш. Основната идея на новия закон е ясно да се идентифицират брокерите на недвижимо имущество, дейността им да е максимално прозрачна и да се повиши отговорността на агентите, така че потребителите да са защитени от имотни измами.

Студентските бригади криели риск от експлоатация В. „Сега”

Студентските бригади крият риск от трудова експлоатация и младежите, които пътуват през лятото, трябва да са изключително внимателни. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. През 2012 г. има покачване на броя на идентифицираните български жертви на трудова експлоатация и те вече са 137 спрямо 91 през 2011 г. "Голяма част от младите хора приемат предложенията за сезонна работа, бригади и често има проблеми, ако не са направени съответните справки в институциите. Всеки един трудов посредник, когато предлага подобни услуги, трябва да бъде лицензиран", обясни министърът.

Съдят 26 000 за неплатено топло В. „Стандарт”

"Топлофикация София" е завела над 26 000 дела срещу длъжници през 2012 г., за да си събере вземанията. Процесите са предимно срещу частни лица. От тях 19 500 са заповедни производства, при които е издаден изпълнителен лист. Останалите 6500 се оспорват от длъжниците. Голяма част от натрупаните сметки са на потребители, които отказват да плащат, защото не са съгласни с количествата топлоенергия, които са им били начислени, твърдят адвокати. Те имат право да оспорят исковете срещу тях.  До три години назад могат да се търсят дълговете за парно.

Референдумът като допинг за БСП В. „Стандарт”

БСП и ГЕРБ са опасно близо половин година преди изборите за нов парламент. Червените продължават да скъсяват разстоянието си с управляващите, показват данните от социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено от 12-17 януари тази година сред 1023 души. Резултатите сочат, че разликата между двете партии се е стопила на 2%. Ако изборите за нов парламент бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,9%, а за БСП - 18,5%. Инициативата на БСП за референдум за АЕЦ "Белене", според изследването, е вдигнала процентите на червените с 2 пункта. Спадът на доверието в управляващите се дължи на песимистичните оценки на хората за икономиката и личните им финанси. Към тях се прибавя и поредицата скандали от последните месеци.

Руско светило разби проекта за „Белене” В. „Новинар”

Руският енергиен експерт по ядрена енергетика проф. Булат Нигматулин буквално взриви страстите в комисията за "Белене". Той обяви, че "Белене" ще ни струва над 12 млрд. евро, и се учуди защо ни е тази централа, след като плуваме и сега в море от електроенергия. Според него при условията, при които се проектира "Белене", цената на тока от нея ще стигне 14 евроцента, което го прави непродаваем. "Днес и за следващите 20 г. България е осигурена с ток и дори в излишък. На глава от населението имате 1,5-2 пъти повече ток отколкото съседните ви страни, каза професорът и допълни, че е важен въпросът дали токът от "Белене" може да се изнася.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 27.08.22 г.
fallback