fallback

Ангел Семерджиев очаква намаление на цената на тока с около 1%

В края на 2012 година прогнозите на председателя на ДКЕВР обаче бяха за ръст на цената с поне 3% от 1 юли 2013 година

11:16 | 22.01.13 г. 3

Няма основание за увеличение на цената на електроенергията, дори напротив – може да се очаква понижение с около 1% от юли 2013 година, съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от агенция „Фокус“.

По негови думи енергийните дружества могат да извършват своята дейност при цените, които са утвърдени от комисията. „Всички фактори, които влияят на повишаването на цените, няма да се вдигат и да влияят на крайната цена“, смята още той.

Семерджиев допълни, че добавките за зелена енергия, високоефективно производство и добавката за невъзстановяеми разходи няма да се повишават. След като вече е присъединена към мрежата ТЕЦ "AES Марица Изток 1" няма да предизвиква нови разходи, не се очаква и бум на нови мощности от ВЕИ, посочи той, цитиран от БТА.

В края на октомври 2012 година Семерджиев обаче даде прогноза, че цената на тока ще бъде повишена с поне 3% от 1 юли 2013 година. Тогава аргументите му бяха именно увеличаването на добавката за зелена енергия.

Върху цената на електричеството ще повлияе и факторът изкупуване на парникови емисии, коментира още председателят на ДКЕВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 09.09.22 г.
fallback