fallback

ЕБВР завиши очакванията си за икономическия растеж на България до 1,9%

Банката предупреждава, че държавите, които са силно свързани с еврозоната, ще продължат да регистрират слаб растеж

14:51 | 21.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) леко завиши прогнозата си за растежа на България през настоящата година.

Банката очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да регистрира повишение от 1,9%, като темповете на възстановяване остават скромни заради бавния растеж на износа. През миналата година институцията очакваше растежът да достигне 1,7 на сто.

Финансовата институция подчертава, че фискалната позиция на страната ни остава стабилна, с нисък дефицит. Посочва се също така, че заради успешната емисия еврооблигации, които бяха пуснати през миналата година, България разполага със значителни фискални и парични буфери, за да устои на бъдещи сътресения.

Прогнозата на ЕБВР почти съвпада с актуалната оценка на Световната банка (СБ), която в последния си доклад прогнозира, че през настоящата година БВП на страната ни ще отбележи ръст от 1,8%.

Очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) са българската икономика да нарасне с 1,5%, а на Европейската комисия (ЕК) – с 1,4 на сто.

Заложеният в бюджета за тази година икономически растеж е от 1,9%.

От ЕБВР посочват, че икономическият растеж на региона в преход е продължил да се забавя и през третото тримесечие на 2012 г., но се отчитат признаци на достигане на дъното. Очакванията са икономическият растеж на региона, където оперира банката, да достигне средните 3,1% през 2013 г. срещу 4,6% за 2012 г.

Кризата в еврозоната продължава да влияе негативно на държавите в преход, като единствено бъдещите политически решения за овладяването й ще спомогнат за редуцирането на натиска върху по-периферните икономики.

Държавите, чиито икономики са силно свързани с еврозоната, ще продължат да отчитат слаб растеж, прогнозират от ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
fallback