IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов извади писмо от RWE за цена от 10 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

Германската компания се е отказала от проекта, тъй като България не е намерила средства за изграждането на централата, твърди премиерът

14:52 | 21.01.13 г. 109
Борисов извади писмо от RWE за цена от 10 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов се включи в задочната дискусия около цената за изграждането на АЕЦ „Белене“, като се позова на писмо от германската компания RWE, в което е записано, че нейният дял от 49% се оценява на 5 млрд. евро. „За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа“, заяви премиерът, цитиран от агенция „Фокус“.

„Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 млрд. евро“, допълни още Бойко Борисов.

Като се позовава на открития наскоро конфиденциален документ, премиерът коментира, че германската компания RWE се е отказала, изразявайки съмнение, че страната ни може да намери сумите, необходими за изграждането на втората ядрена централа у нас.

В него е записано още, че инвеститорът се оттегля и заради още няколко съществени условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения, допълва БТА.

Този документ е бил намерен в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма „в кашон“ и е от 2008 година. Документацията е свързана със заема на Националната електрическа компания (НЕК) от френската банка Paribas, който е в размер на 250 млн. евро. Средствата трябваше да отидат за предварителните проучвания за АЕЦ „Белене“.

В документите тогавашният директор на НЕК е написал „черно на бяло, че компанията е във фалит заради този заем“, обясни Борисов. Той е наредил и пълна проверка на тази документация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 11 години
Румене - ти явявал ли си се някога на държавен търг че ми цитираш тая тъпотия с която извозиха целия български народ ? Явно не си . Та да ти стане ясно - дадоха такава цена с ясното съзнание че не могат да я изпълнят - идеята е с после с допълнителен договори да си достигнат крайната цена . Това е /беше/ нормална практика по времето на любимият ти партиен лидер . Не разбрали че Атомекспорт строй спечелиха напълно с разрез с нормалните практики и с помощта на любимата партия - щото иначе схемата не може да работи . Ххаххаха , че те самите казаха , че централата ще струва преки 6.7 млрд евро , а после я намалиха на 6.3 млрд. еврака . Преки - без лихвите и инфраструктурата . И това са ПРОГНОЗНИ стойности . Капиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 12
amanotumnici
преди 11 години
Вие може би не схванахте сметка на бат Бойко. Той заяви, че централата ще струва 22 милярда поне, което означава, че за да пусне проекта иска за себе си едни 15 милярда. С тази сумичка хем ще си уредят спокойно властване като Уго Чавес, Ким Чен Ун, Фидел Кастро или някой друг, хем Цецо ще си купи цял квартал от имоти, а Фидосова ще отвори мултинационална верига от сладкарница и нито тя, нито родата й ще остане гладна поколения напред. Всичко това ще го плати народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
FINTA
преди 11 години
Aма като изкарва 100 милиарда дайте да построим 4-5? Що да се ограничаваме с една?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
. В доклада на HSBC: mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
FINTAQЕто ти официалния документ...:" . Преди доклада СЛЕД ТЪРГ ПОД КОНТРОЛА НА АМЕРКИАСКА ФИРМА - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: - Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената в евро съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
amanotumnici
преди 11 години
Преди няколко дена видяхме актьорските умения на Доган.Днес другия циркаджия вади договори от кашон ... като онези трупове дето Цецо вадил с багера.Ей, ... ама тия наистина са напълно убедени, че народа е *** и *** като ***. Референдумът ще го покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
1. СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, е 2,42 стотинки2. Начална продажна цена е 7 ст. а средна за 60 г. е 14,6 ст.=========================================================Е вече изби рибата. Значи аз предлагам киловата не само да е 2.42 стотинки, ами дори централата да заплаща 2.42 стотинки, на всеки потребител за изразходен киловат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
FINTA
преди 11 години
Айде изкарай няква официална документация, че действително Белене е 4.45 милиона? Аман от тъпите ти еднакви постове! Разбрахме го тва! Сега го подкрепи с някакъв документ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
ВИЦА НА ДЕНЯ..." Този документ е бил намерен в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в кашон и е от 2008 година. Документацията е свързана със заема на Националната електрическа компания (НЕК) от френската банка Paribas, който е в размер на 250 млн. евро. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 18
rumen221
преди 11 години
БОКО,НЕВЕЖЕСТВОТО ИЛИ НАГЛОСТТА ТИ СА ТИ СА СМАЙВАЩИ...ПОЛОВИНАТА ИСТИНА НЕ Е ИСТИНА!- Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК взема от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%.- Цената на Проекта Белене, за 60 г. експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експроатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, е 2,42 стотинки - Начална продажна цена е 7 ст. а средна за 60 г. е 14,6 ст.- ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ (с инфлация), ЗА 60 ГОДИНИ Е 95-100 МИЛИАРДА ЕВРО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още