fallback

Правилното решение за АЕЦ Белене е да бъде построена от външен инвеститор

Той ще поеме финансовото бреме на проекта и ще спомогне за качественото управление на централата, смята нашият читател Любомир Бандров

09:51 | 18.01.13 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На въпроса да се строи ли втора АЕЦ в България не би могло да се отговори просто с да или не. Построяването на централата може до доведе до по-благоприятно развитие на нещата в страната, но също така може и да ги влоши много повече, ни пише студентът по Бизнес Администрация Любомир Бандров. Истината е, че за да се вземе такова решение трябва да се вземат много фактори в предвид. А в момента тези фактори не са ясни, а някой от тях няма и да бъдат изяснени до самото започване на проекта, ако въобще се стигне до там, и както винаги накрая ще има изненади, смята той. Няма нищо лошо в това правителството да се допитва до народа по особено важни за страната въпроси, какъвто е този. Проблемът обаче е в това, че хората не са запознати напълно с това какво ще последва, давайки гласа си. Повечето от тях не си дават сметка, че проектът е на стойност над 20% от БВП на България. Ако се наложи държавата да плаща по-голямата част от парите, това ще доведе до увеличение на външният дълг на страната ни с от 50% до 100%, а може и повече! И ако произведената електроенергия не бъде продадена, тогава българското правителство ще бъде изправено пред проблем идентичен на този на Гърция (трябва да отбележа, че дългът на Гърция е десет пъти повече отколкото БВП на България). Ситуацията ще изглежда така: народът плаща лихви по кредит, даден за проект, който не се възвръща, за който народът сам е настоявал да се осъществи.

Дотук сигурно повечето читатели ще решат, че аз съм против АЕЦ „Белене“. Това не е така. И на мен ми се иска да гласувам с „ДА“ на референдума, но както казах информацията, която е дадена до момента, не е достатачна за да се вземе правилно решение. Всъщност това е и причината за мен да не отида да гласувам въобще. Според мен, правилно решение би било централата да бъде построена, ако се намери външен инвеститор. Така страната ни ще прехвърли риска, малко или много, на чужди плещи. Друг плюс би бил фактът, че една компания, която си разбира от работата, ще спомогне за по-качественото управление на централата. Имаме много примери за държавни предприятия западащи поради лошо управление. С две думи: има ли чужд инвеститор, ще има кой да бута тази централа напред, и да търси начини за възвръщане на инвестицията. Главният минус да имаме чужд инвеститор в централата е това, че ще трябва да бъдат договорени споразумения, с които държавата да може да регулира производството и продажбите, за да може проектът да е печеливш за българите, а не за някоя чуждестранна фирма, на която след това да се наложи да й плащаме скъпия ток. За това ще трябват много усилия и търпение. Накрая моят извод е, че благоприятният ефект на АЕЦ „Белене“ върху българската икономика, така както си го представят хората с нови работни места и по-евтин ток, може да се получи когато имаме фирма инвеститор, която да поеме риска от плещите на данъкоплатците, но в същото време страната да има определен контрол, който няма да позволи своеволия от страна на инвеститора. Смятате ли, че АЕЦ Белене може да бъде икономически изгоден проект? Очакваме позицията ви на info@investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
fallback