fallback

WWF: ВАС легитимира разширяването на ски зоната над Банско

Построеният лифт не е спортно съоръжение, а съоръжение за обслужване на посетителите на парка, се казва в мотивите на съда, алармират природозащитниците

16:04 | 17.01.13 г.

Върховният административен съд е легитимирал разширяването на ски зона Банско в Национален парк „Пирин“, съобщиха от екологичната организация WWF. Съдът отхвърли жалбата на Асоциацията на парковете в България срещу решение на Министерство на околната среда и водите от 2010 година.

С това решение, в нарушение на плана за управление на парка, е било одобрено изграждането на четириседалков лифт в местността Платото, уточниха от организацията.

Експертиза по делото потвърждава твърденията на Асоциацията на парковете, че за построяването на лифта било извършено изсичането на 65 хектара вековни гори от бяла мура и клек от страна на концесионера „Юлен“. 

От ВАС обаче оправдават това на базата на твърденията на концесионера и на МОСВ, че договорът за отдаване на концесията е сбъркан и площта е по-голяма от записаното. Според позицията на компанията и на министерството, концесионното право за строеж е върху целия териториално-устройствен план, а не само върху концесионната площ. ВАС допълват още, че забраната за строеж в националните паркове не се отнася до ски лифтовете, тъй като те не са спортни съоръжения, а съоръжения за обслужване на посетителите на парка.

„С това всъщност се дава зелен светофар за всички проекти за ски лифтове и ски писти в националните паркове, което е в пълно противоречие с философията за управлението на националните паркове“, се казва още в съобщението на WWF.

Решението на ВАС, че ски лифтовете ще популяризира Националния парк, „показва изключително неразбиране на Конвенцията за опазване на световното наследство към ЮНЕСКО“, смятат природозащитниците. В своята позиция те призовават МОСВ да оповести какви са причините, довели до „превишаване на концесионната площ на ски зона Банско в НП „Пирин“ и да се направи обществено популяризиране на целите на управление на националните паркове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
fallback