fallback

Преглед на печата за 17 януари

07:47 | 17.01.13 г.

Симеон Дянков: 2013 г. ще е по-добра от последните няколко години В. „Капитал Daily”

Тази година ще е по-добра от 2012 г. и от последните няколко години всъщност по една основна причина - за пръв път еврозоната няма да е основният рисков фактор в целия свят, коментира финансовият министър Симеон Дянков. В края на миналата година се взеха няколко решения, които правят тази година много по-спокойна от гледна точка на еврото и еврозоната, което за България е важно не само заради стабилността на валутата и заради търговските ни отношения. Две трети от търговията ни е със страни от еврозоната. Кои бяха тези решения? Първо, решението за единен банков надзор, което се взе буквално последните две седмици на декември. Мина и през финансовите министри и през премиерите и сега остават само технически подробности – до март всичко трябва да е окончателно прието.

Гаранционен фонд "спасява" и европари за рибарство В. Капитал Daily

Финансиране за подобряване на риболовния флот, за модернизиране на стопанства за аквакултури, преработка на продукти от риболов, промоционални кампании, модернизация на пристанища и кейови места. Това са само част от възможностите по европейската програма за рибарство, от които могат да се възползват бизнесът и общините. Макар бюджетът на програмата да е сравнително малък – 101 млн. евро, изпълнението се движи с доста забавен темп. Миналата година програмата беше първата, изгубила европари заради слабо усвояване, а през тази според агенцията по рибарство България е поискала от ЕС възстановяване на средства, покриващи планирания бюджет.

ГЕРБ отстъпи за задължителната забавачка за 4-годишните В. „Сега”

След множество родителски протести ГЕРБ се отказва да въвежда задължителна детска градина за 4-годишните. Управляващите дори са готови да направят и следваща крачка - да узаконят родителските кооперативи при определени условия. Това стана ясно вчера още на първото заседание, на което парламентът започна окончателното гласуване на текстовете от новия закон за предучилищно и училищно образование. Проектът влиза на второ четене в пленарната зала точно 11 месеца след представянето на проекта от министъра на образованието Сергей Игнатов и екипа му.

Брокери рекетират с крадени обяви В. „Стандарт”

Закъсалите в кризата брокери на недвижими имоти затегнаха примката около клиентите си. Оказва се, че спасение от тях няма, дори когато искаш да продадеш жилището си или да намериш наемател без посредник. Дилъри на имоти рекетират хората, като крадат обявите им, предупреди шефът на браншовата организация в Перник Йордан Петров. Ако гражданин пусне обява в интернет, че продава апартамент или го дава под наем, агенциите я копират и започват да предлагат имота. Често той се предлага от няколко агенции, без собственикът дори да подозира. Ако намерят клиент, звънят на собственика и искат процент от сделката.

Петролните бази без връзка с НАП В. „Стандарт”

Петролните бази няма да поддържат дистанционна връзка с НАП. Това предвиждат подготвените от Министерството на финансите промени в Закона за ДДС. За целта обаче плащането на горивото трябва да става само по банков път, петролните бази да имат собствена система за отчитане на количествата, както и да подават в НАП данни по интернет с електронен подпис за доставените горива. С промените се урежда и отчитането на оборотите в магазините чрез интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност, които също ще бъдат свързани дистанционно с НАП. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 април 2013 г.

2 млн. лв. са щетите от окрадени трафопостове В. „Новинар” Общите щети от разбиването на електрическите трафопостове за миналата година са над 2 млн. лв. Изключително голямата сума се покрива не от сметките за ток. Постоянните разбивания на съоръженията е заради материалите, които са вложени в тях. Само вратата тежи близо 50 килограма, което означава, че за нея крадците могат да вземат около 20 лв. в пункт за вторични суровини. Най-ценното обаче е зад нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
fallback