fallback

Борисов: До май трябва да платим 195 млн. евро по кредита за "Белене"

В средата на 2007 година НЕК изтегли заем в размер на 250 млн. евро от BNP Paribas за финансирането на предпроектните проучвания за АЕЦ „Белене"

13:46 | 16.01.13 г. 64

През май 2013 година става изискуем кредитът, който България изтегли за изграждането на АЕЦ „Белене“, припомни в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Става въпрос за 195 млн. евро, които трябва да платим на френската банка BNP Paribas. Договорът за заем беше сключен между банката и Национална електрическа компания (НЕК) в средата на 2007 година. Целта на този кредит беше финансирането на предпроектните проучвания за АЕЦ „Белене“. 

През 2012 година беше погасена част от този кредит, а останалите плащания бяха разсрочени за тази година. 

Темата за втората ядрена централа беше коментирана в Министерския съвет с екологични организации. Според Георг Тупарев от „Зелените“ един от аргументите против тази централа е невъзможността на България да съхранява ядрени отпадъци.

Борислав Сандов пък коментира, че проектът е бавен и неконкурентоспособен. Освен това Белене е в рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм, заяви Сандов и допълни, че е имало „репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на „Белене“.

Един от инвеститорите в проекта – германската RWE, се отказа от проекта, след като чуха призивите на зелените за опасността му, беше тезата на Албена Симеонова, член на Комитета за зелени алтернативи. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
fallback