fallback

Дянков обеща увеличение на доходите в някои сектори тази година

С наближаването на изборите правителството няма да спира реформите и ще реализира предложения на бизнеса до края на мандата, каза финансовият министър

09:55 | 09.01.13 г. 5

През тази година доходите в определени сектори ще се увеличат, но най-рано през март ще стане ясно кои ще са тези сектори, каза в интервю за „Нова телевизия” министърът на финансите Симеон Дянков, като мотивира обещанието си с добрите финансови резултати в държавния бюджет за миналата година.

„Завършихме 2012 година по-добре, отколкото бяха прогнозите. Оттук излиза възможността през тази година доходите в определени сектори да се увеличат. Кои ще са тези сектори ще стане ясно през февруари – март”, посочи той.

За увеличението на заплатите

Повече пари за майките няма да има, категоричен беше Дянков и повтори, че ще се строят детски градини, за да може майките да се връщат на работа по-бързо, вместо да разчитат на обезщетения.

На въпрос ще се увеличат ли доходите на полицаите, кавото предложение имаше, за да се намали корупцията, Симеон Дянков отговори, че те са достатъчно високи и не смята, че трябва да има увеличение. 

От думите на министъра обаче стана ясно, че ще има увеличение на заплатите на лекарите, в армията и в културата. „До края на месеца всички увеличавания на доходите трябва да са ясни”, съобщи той. Финансовият министър се похвали, че за миналата година НАП са събрали 101% от заложеното, а Агенция „Митници” – 103%. „Това по-добро изпълнение е, защото месец декември е доста силен, предвид това, че през този месец има доста празници и хората пазаруват много”, обясни Дянков. И двете институции си преизпълнили бюджета си с около 200 млн. лв. Финансовият министър посочи, че двете най-важни теми за него са финансовото здраве на страната и безработицата. Дянков каза, че един от начините да се справим с нарастващата безработица е с помощта на  програми за трайно безработните. От няколко седмици се работи по специална програма, която ще създаде алтернативна работна среда за освободени работници, разкри финансистът.

За ВМЗ-Сопот Финансовият министър сподели, че спасението за ВЗМ–Сопот е по-добра финансова дисциплина. Той посочи, че липсата на такава дисциплина е причина за тежките проблеми в завода към днешна дата, както и в други големи държавни предприятия, като БДЖ, например. Дянков каза, че не е редно държавата да има дял в предприятия, чиято продукция се конкурира от други частни фирми в страната, които работят с много по-малко работници и реализират по-високи печалби. 

„Няма защо държавата да е в много от секторите, в които е била по време на социализма. И ВМЗ-Сопот е един пример за това. Трябва бърза приватизация, а не да се разчита да дойде държавата и да помогне”, категоричен беше той. За АЕЦ „Белене” и референдума Дянков изрази съжаление, че първият референдум у нас по време на демокрацията, е по такъв „безсмислен за обществото въпрос”. Според него дори референдума за пушенето на закрито е по-смислена тема. 

„Има много по смислени неща, за които могат да се използват тези 14 млн. лв. за референдума”, категоричен беше той. По думите му цената на допитването дори ще е с около 5-6 млн. лв. повече, или около 20 млн. лв., тъй като има и допълнителни разходи.

За изборите Симеон Дянков посочи още, че независимо от наближаващите избори правителството няма да спира реформите и има готовност да реализира искания на бизнеса до края на мандата. „Мога да гарантирам, че след изборите няма да остане дупка в бюджета. Готвим се да управляваме и втори, и трети мандат”, категоричен е министърът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
fallback