fallback

КЗК разреши на „НИС Петрол“ да купи осем бензиностанции

Собственик на компанията е Naftna Industrija Srbije, част от "Газпром нефть"

14:34 | 07.01.13 г.

Комисията за защита на конкуренцията разреши на „НИС Петрол“ да придобие осем бензиностанции в градовете Пловдив, Бургас, Ловеч и Асеновград, става ясно от съобщение на регулаторния орган.

Проверката е показала, че търговията на дребно с автомобилни горива, условията за конкуренция и пазарното положение на участниците е такова, че появата на новия играч няма да доведе до значително пазарно присъствие или наличието на господстващо положение.

„Пазарът е сравнително конкурентен, с умерено ниво на концентрация и се характеризира с голям брой участници – около 3,2 хил. търговци, част от които са вериги бензиностанции с осезаемо пазарно присъствие и друга част – голям брой независими търговци с малки пазарни дялове“, допълват от комисията.

„НИС Петрол“ е част от Naftna Industrija Srbije, чиято дейност е съсредоточена основно в Сърбия. Компанията извършва проучвания и добив на петрол, както и рафиниране и търговия на едро и дребно със суров петрол, нефтени продукти и природен газ.

Почти 57% от акциите на NIS са собственост на „Газпром“ чрез дъщерното предприятие „Газпром нефть“. С помощта на нефтената компания руския гигант извършва дейност на територията на Румъния, България, Босна и Херцеговина и Сърбия. През есента на 2012 година „НИС Петрол“ стана собственик на газово хранилище край Костинброд. 

В края на 2011 и началото на 2012 година чрез две сделки "НИС Петрол" придоби общо 14 бензиностанции в различни населени места в България. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 11.09.22 г.
fallback