fallback

Преглед на печата за 7 януари

07:25 | 07.01.13 г.

Укриването на осигуровки все пак ще се наказва със затвор В. „Капитал Daily”

Укриването на осигурителни задължения да се наказва със затвор искат депутати от ГЕРБ и ще опитат да прокарат промените в Наказателния кодекс, преди мандатът на този парламент да изтече, съобщи източник от управляващите. Наказуеми ще са наемането на хора на работа без договор, подписването на договор, при който заплатата е по-ниска от реално изплащаната, защото така осигуровките се начисляват на по-ниска база от реалната. Фалшифицирането или унищожаването на документи също ще се наказва със затвор според сумата, с която бюджетът е бил ощетен.

Нови технологии по стария начин В. „Капитал Daily”

Държавната администрация често е обвинявана в мудност, но има изключения, в които чиновниците действат толкова забързано, че дори не изчакват нормативни срокове. Такъв е случаят с шестия конкурс за финансиране от Националния иновационен фонд, където договорите с одобрените кандидати са подписани само ден след като докладът на оценяващия комитет е утвърден от директора на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), която управлява фонда. И макар че сред спечелилите финансиране има доказано работещи и иновативни фирми, скоростта, с която е приключила процедурата, създава известни притеснения.

Данъците върху лихвите на български влогове в чужбина са 1.24 млн. лв. В. „Сега”

11 държави са превели на България над 1.24 млн. лв. от данъци върху лихви на наши сънародници с влогове там по директивата за спестяванията, съобщиха от НАП. Справката е за последната приключила финансова година - 2011 г. Очаквано 2/3 от тези приходи, или над 757 800 лв., са от депозити в швейцарски банки. Цифрите обаче не могат да дадат никаква представа каква е сумата на българските депозити там, уточняват данъчните, тъй като всяка банка и всеки вид влог е с различни лихви. Бензиностанциите отнесли глоби от 1.1 млн. лв. за калпави горива В. „Сега”

Глоби за повече от 1.1 милион лева са отнесли през миналата година бензиностанции заради калпави горива. Сумата обаче би могла да намалее значително, тъй като много от санкционираните обекти обжалват наказанията си. Глобите при нарушения варират от 50 хил. до 200 хил. лв. в зависимост от това дали става въпрос за бензиностанция или за акцизен склад. Като цяло броят на нарушенията при горивата през миналата година е намалял в сравнение с предходната 2011 година. За 12-те месеца са били изследвани над 1000 проби на течни горива, а направените инспекции са повече от 500

България е лош пример в ЕС за достъп до университет В. „Сега”

България е държавата в Европейския съюз с най-големи неравенства по географска достъпност до университет - докато 97.4% от жителите на северозападната й част живеят на повече от 1 час от най-близкия ВУЗ, в Югозападния регион, в който влиза и София, делът им се стопява до 14.4 %. Отдалечеността от висше училище на жителите от Видинска и Монтанска област автоматично води до най-лоши резултати за целия ЕС и по друг показател - едва 4.3% от населението на района са студенти. Данните са от изследване за регионалните неравенства по отношение на образователните постижения в самите държави и в рамките на ЕС.

Крият от Дянков лихвите в Русия В. „Стандарт”

Родни богаташи прехвърлят авоарите си в Русия. Така те искат да спасят лихвите си от новия данък върху тях. Десятъкът бе въведен по настояване на вицепремиера Симеон Дянков и влезе в сила от 1 януари. Депозитът в руска банка е трудно проследим за родните данъчни. Въпреки че имаме подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Москва, това не означава обмен на данъчна информация. Дори да направят ревизия, бирниците ще загубят близо година, докато чакат отговор от руските си колеги, обясниха експерти. Междувременно Дянков взе на мушка българите със сметки в Щатите. България и САЩ подготвят споразумение за обмен на данъчна информация. При ревизия данъчните в двете страни ще могат да изискват от колегите си данни за финансовото състояние на всеки гражданин.

Иво Маринов: Трябват нови лифтове на Банско В. „Стандарт”

Ако се вземе решение Банско да се превърне в национален курорт, то тогава селището ще има нужда от нови лифтове и инвестиции. Затова и ще трябва проектът за разширяване на достъпа до пистите да бъде осъществен. Това заяви зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов. Според него трябва да се развива устойчив туризъм, като се вземат мерки за опазване на околната среда, но и да се гарантира заетостта на местното население. През този сезон са се увеличили оплакванията на туристи и скиори, че достъпът до пистите е ограничен, а опашките пред лифтовете пречат на удоволствието от белия спорт.

Бойко Борисов: Три пъти "не" на референдума В. „Новинар”

Премиерът Бойко Борисов се обяви категорично против АЕЦ „Белене”. „Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, обяви той. „За референдума моето указание към партията ще бъде „не”. За членовете на ГЕРБ ще има такива указания - да гласуват с „не”, заяви премиерът пред ТВ7. „Не, не, не – ясно да го кажа”, отсече той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 06.09.22 г.
fallback