fallback

Украинската „Аеросвит“ потърси защита от кредиторите

Авиокомпанията изпълнява редовни полети от София до Киев, като пасажерите няма да бъдат засегнати от започналия процес на оздравяване

17:03 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На 29 декември украинската компания „Аеросвит“ е подала документи за процедура по обявяване на банкрут, съобщи за Investor.bg представителят на компанията в България Славчо Цветков. По негови думи процедурата е чисто юридическа и цели предпазването на компанията от недобросъвестни кредитори.

От ноември 2012 година компанията е започнала план за преструктуриране и оздравяване. Според информация на руската информационна агенция "Новости" задълженията на авикомпанията са в размер на 533 млн. долара.  „Оперативната дейност се запазва и „Аеросвит“ изпълнява коректно своите задължения към клиентите и партньорите си“, заяви той. Авиокомпанията изпълнява редовни полети от Киев до София всеки ден. По разписание самолетът днес трябваше да кацне в 16:10 часа. В сайта на летище София обаче се вижда голямо закъснение на този полет.

От украинската компания коментираха, че причината за закъснението не са съобщенията за банкрут. „Самолетът рулира и всеки момент ще излети към София“, допълниха оттам. След това ще бъде изпълнен и обратният полет от София до украинската столица.

„И други дни е имало големи закъснения, които обикновено са породени от липсата на самолетен парк. „Аеросвит“ е част от т.нар. Украински алианс, заедно с още две авиокомпании, и ползваме общо 70 самолета. Дейността ни обаче се разраства и понякога не достигат самолетите“, обясни още Цветков.

Според него авиокомпанията е предприела действия за защита от кредиторите, след като няколко руски летища, сред които и „Шереметиево“, отказали да обслужват полетите на „Аеросвит“ заради кредитна задлъжнялост. Това е станало на 10 декември 2012 година и в продължение на шест дни летищата са отказали да обслужват авиокомпанията.

„След преговорите страните се разбраха и в момента полетите се обслужват нормално“, допълниха още от украинската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
fallback