fallback

2 млрд. лева инвестиции е привлякла Столичната община за две години

В София има добра събираемост на местните данъци и такси, отчете кметът Фандъкова

10:10 | 03.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фандъкова: В изграждането на метрото са вложени около 1 млрд. лева. Снимка: БТА

За последните две години Столичната община е успяла да привлече над 2 млрд. лева инвестиции. Голяма част от тези средства са европейско финансиране, но общината е успяла да намери и средствата, необходими за съфинансиране на проектите, разказа кметът на столицата Йорданка Фандъкова в ефира на TV7.

Инвестицията в изграждането на метрото е в размер на около 1 млрд. лева, а останалите средства са за подобряване на инфраструктурата, саниране на училища, както и за депото за неопасни отпадъци, уточни още кметът.

За новата 2013 година тя очаква повишена събираемост на данъците, макар че няма да има увеличение на местните налози и такса смет.

„Заради кризата има проблеми в някои от данъците, като данък за възмездно придобиване на имущество“, каза още Фандъкова, но допълни, че през миналата година е имало добра събираемост на данъка върху недвижимото имущество и такса „смет“, пише агенция „Фокус“.

В края на миналата година стана ясно, че ремонтите в столицата ще продължат с пълна сила и през 2013 година. Плановете на общината са за реконструкция на основни пътни артерии като например бул. „Цариградско шосе“ и „Лъвов мост“.

За да бъдат осъществени плановете, Столичната община ще кандидатства за заем в размер на 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Отделно ще бъдат заделени и 100 млн. лева от общинския бюджет за ремонтните дейности.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
fallback