fallback

Към 2 млрд. евро чужди инвестиции са влезли у нас през 2012 година

Инвеститорите търсят комбинация от фактори, когато местят производството в чужда държава, смята директорът на БАИ Борислав Стефанов

11:32 | 02.01.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 2012 година инвестициите в България ще бъдат в размер на около 2 млрд. евро, съобщи  изпълнителният директор на Българската агенция за инвестициите Борислав Стефанов пред БНР. Прогнозата му за привличане на инвестиции през тази година са за около 2,5 млрд. евро. Стефанов обаче уточни, че преките чуждестранни инвестиции не зависят изцяло от държавата, където се реализират инвестициите, а и от държавата, откъдето идват средствата.

Директорът на БАИ обясни още и че обемът на инвестициите у нас намалява чисто статистически и причината за това са заемите към фирмите майки.

Преди години взетите средства се записваха като инвестиция, независимо дали водят до закупуване на нови машини и откриване на работни места. Сега тези заеми се връщат и затова и инвестициите намаляват. Реално обаче това не означава, че фирмите затварят производството и се изнасят от страната, коментира още Стефанов.

По негови думи инвеститорите идват в дадена страна, привлечени от комплекс от фактори – не само данъците или евтината работна ръка са водещи. „Ако беше така, всички биха се насочили към страните от Персийския залив, където въобще няма корпоративен данък, например“, обясни той и допълни, че компаниите търсят баланса между цената на преместването и качеството на производството.

Инвеститорите обаче могат да бъдат отблъснати от тромавата администрация, бюрокрацията и слабата съдебна система. Но пък от друга страна тези фактори са валидни и за други държави, не само за България.

Борислав Стефанов прогнозира, че новите мерки за стимулиране на инвеститори като  компенсация на разходите за осигуровки ще привлече нови фирми. „Възможността за 2 години да се компенсират разходите за осигуровки е много важна и фирмите, с които в последните няколко месеца работихме, много от тях заявиха, че всъщност наличието на подобни мерки би било нещото, което би ги накарало да изберат България пред други държави, които са конкурентни в момента“, обясни още директорът на БАИ.

В момента чуждите инвеститори у нас получават облекчения по отношение на закупуване на държавна земя без търг и помощ при изграждане на довеждаща инфраструктура до предприятието. „Тези облекчения вече не са толкова интересни“, допълни още Стефанов.

Сертификат за инвеститор клас А ще бъде издаван не само на базата на инвестициите в дълготрайни активи, а и на базата на откритите работни места, предвижда още новият закон.„Досега сертификати не можеха да получат компании, например областта на аутсорсинга, въпреки че се откриват офиси с 500-600 или дори 1000 работни места“, обясни още директорът на БАИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 11.09.22 г.
fallback