fallback

Цените на производител в промишлеността с 5% ръст за ноември

На годишна база в производството и разпределението на енергия, топлоенерия и газ цените се увеличават с 9%

12:07 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През ноември цените на производител* в промишлеността се увеличават с 5,3% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. За този ръст допринася увеличаването на цените в производството на текстил и изделия от текстил (без облекло), където увеличението е в рамките на 9,9%. Като цяло индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември се увеличава с 6,4% спрямо ноември 2011 година. Увеличение има при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ (8,9%), добивната промишленост (5,5%) и преработващата промишленост (5,4%).

Цените на производителите на хранителни продукти се покачват със 7,4%, а в преработващата промишленост увеличението е в рамките на 4,3 на сто. В същото време се наблюдава спад на цените на производител при производството на изделия от неметални минерални суровини (-1,1%) и при производството на лекарствени вещества и продукти (-0,9%).

На месечна база цените на производител обаче намаляват, показва още статистиката. Спрямо октомври понижението е от 0,4%. По-ниски са цените в преработващата промишленост (-0,8), особено що се отнася до производството на основни метали, където спадът е в рамките на 2,2%.

Ръст от 0,2% обаче е регистриран по отношение на цената при производството и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ.

*Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
fallback