fallback

Шистовият газ не трябва да бъде затворена страница, смята експерт

България няма реална диверсификация на енергийните доставки, смята икономистът Руслан Стефанов

11:07 | 28.12.12 г. 3

Добивът на шистов газ у нас не трябва да остане затворена страница, смята икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от агенция „Фокус“.

Според него в момента няма яснота какви залежи има в България и по тази причина дебатите трябва да продължат. „Българското общество е малко запознато с ползите и рисковете от добива на шистов газ и съответно от начините на регулиране“, допълни още той.

Икономистът посочи още, че страната няма реална енергийна диверсификация. За подобно нещо можем да говорим най-рано, когато бъдат изградени междусистемните връзки със съседните страни и има гарантирани доставките за между 1/3 и половината от пазара на природен газ в страната, обясни още Стефанов.

За шистовия газ като източник на диверсификация на енергийните източници се коментира не за първи път. Според мнението на еколозите обаче методите за проучвания и добив крият рискове както за околната среда, така и за здравето на хората. В момента у нас е в сила мораториум върху проучванията и добива на шистов газ чрез метода фракинг. 

На този етап няма и единна позиция по темата в ЕС. До март 2013 година обаче тече допитване до европейците по казуса. От Европейската комисия приканват всички заинтересовани страни да участват в дискусията, а след това ще бъдат изработени и насоки за развитието на тази дейност. 

Със специална декларация европейските депутати заявиха, че шистовият газ наистина е възможност за енергийна независимост на Стария континент и ако липсва заплаха за околната среда, може да се пристъпи към добив на този газ. В резолюцията се казва още, че на този етап решението дали да бъде допуснат добивът на шистов газ е на националните органи. А сред коментарите са, че може да бъде изчакано известно време, за да се натрупа опит в трети страни по отношение на шистовия газ.

В момента шистовият газ е много популярен и добивът му набира скорост в САЩ. Цената на този газ е по-ниска и това дава конкурентно предимство на икономиката, коментират специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 28.08.22 г.
fallback