fallback

Готови са образците за нови данъчни декларации

Крайният срок за подаване на декларация за доходите на физически лица е 30 април 2013 година

16:50 | 27.12.12 г. 14

На страницата на Националната агенция за приходите вече са публикувани образците на декларациите за облагане на доходите през 2012 година, съобщиха от агенцията. Изготвени са образците както за физическите лица, така и за дължимия данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Крайният срок за подаване на декларации за физическите лица е 30 април 2013 година.

И тази година декларациите съдържат основна част и приложения, в които се посочва от каква дейност е доходът, който се облага. От НАП напомнят, че се попълва само това приложение, към което се отнасят доходите на данъчнозадълженото лице.

Декларации за доходите подават юридическите, както и физическите лица, които имат доходи извън трудовите правоотношения. По закон декларации подават и компаниите, които не са извършвали дейност през съответната финансова година.

От 2013 година специални декларации подават и собствениците на игрални апарати, както и получилите доходи от хазартна дейност.

Декларацията за корпоративните данъци се подава в срока за внасяне на дължимите данъци, както и за данъци, дължими за доходи, начислени или изплатени до 31 декември 2012 година и подлежащи на внасяне след 1 януари 2013 година. Декларация се подава и за данъците, които са дължими, но невнесени към 31 декември. В този случай декларацията се подава в срок до 31 юли 2013 година, става ясно още от сайта на НАП.

Друга новост е единната сметка, по която ще бъдат внасяни данъчните задължения и осигуровките от 1 януари 2013 година. Това положение обаче е атакувано пред Конституционния съд.

Към ноември 2012 година събраните от агенцията приходи надхвърлят 11,8 млрд. лева. Очакванията са за преизпълнение на поставените в началото на годината цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
fallback