fallback

Преглед на печата за 22 декември 2012

09:11 | 22.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнесът дава държавата на съд заради високите такси в. Сега

Десетки държавни такси за различни стопански дейности, извършвани от фирмите, от 1 януари ще се събират в явно противоречие със закона. Голяма част от министерствата и агенциите отказаха да изпълнят волята на Народното събрание и не намалиха тарифите така, че сумите да покриват реалните разходи за осигуряване на услугата. Докато някои министерства изобщо отказаха да променят цените, други използваха новата методика за смятане на разходите, за да повишат таксите, вместо да ги намалят, какъвто е смисълът на закона. Икономическият министър Делян Добрев призна за проблема, а бизнесът се закани да оспорва тарифите в съда.

Изискването за преизчисляване на таксите според реално извършените разходи бе въведено в закона за ограничаване на административната тежест още в средата на 2011 г.

Всеки втори българин има нужда от кредит за празниците в. Сега

Почти всеки втори българин е заявил готовност да вземе кредит, за да купи коледни подаръци. Това е драстично увеличение в сравнение с предишни години, сочи проучване на Профи Кредит.

Готовност да изтеглят заем за подаръци за празниците са заявили 42.6% от запитаните в България. Хората, които са вземали кредит за тази цел, според предишни проучвания са били едва 6%. Сумата, която нашенци са склонни да изтеглят, варира между 160 и 400 лева.

Изследването е проведено в 4 страни, в които оперират компании от групата - Чехия, Полша, България и Словакия.

Пушачите с план Б в парламента в. Стандарт

София. Цигареното лоби в парламента готви план Б за пушачите, научи "Стандарт". Според плановете забраната за пушене ще падне след Нова година, но със здрав контрол на кръчмите, обявиха неофициално пред "Стандарт" ключови фигури от ГЕРБ, които вече са готови с "адекватни законови предложения". Три основни акцента ще решат конфликта между непушачите и пушачите. На първо място заведенията ще трябва да осигурят 50 процента от пространството си за непушачите. На вратите на салоните за пушачи ще трябва да има брандирани надписи, които да алармират за вредата от тютюнопушенето.

По-евтин газ за тежката индустрия в. Стандарт

София. Част от потребителите на газ в България ще могат да купуват по-евтино синьо гориво. Става въпрос за предприятия с по-голяма и постоянна консумация на синьо гориво, която не зависи от сезонността, както например при топлофикациите. "Нормално е такива клиенти да ползват най-добрите пазарни цени", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. От тази възможност ще могат да се възползват например предприятия от металургичната индустрия, торовите заводи и други потребители с постоянна консумация през годината. Преференциалните цени за тях обаче ще започнат да действат не по-рано от 2014 г.

7-на искат товарната железница в. Стандарт

София. Седем инвеститори проявяват интерес към обявеното за продажба "БДЖ-Товарни превози", като шест от тях вече са закупили документация за участие в процедурата по приватизация. Това съобщи за "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Закупилите документи са: консултантската компания "ЮРИСТА ГРУП" ЕООД, гр. София; адв. дружество Георгиева, Тодоров и Ко; адв. Валентин Ценов Иванов; адв. дружество "Григоров и съдружници"; адв. Тодор Иванов Ангелов и превозвачът "Българска железопътна компания", собственост на най-големия румънски частен превозвач "Груп Феровиар Ромън".

Борисов заръча: Бойните самолети да не се купуват на калпак в. Новинар

Правителството няма да купува бойни самолети като предишните – на калпак. Това е заявил на заседанието на правителството в сряда премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на Министерския съвет. Кабинетът е дал мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговори с държави, които могат да осигурят многоцелеви самолети и срокът за тях е 1 март догодина.

Диана Ковачева: ЕК няма официален коментар за избора на главен прокурор в. Капитал Daily

Европейската комисия не е изпращала официален коментар за процедурата по избора на главен прокурор в България нито до правителството, нито до Висшия съдебен съвет (ВСС). "Няма такъв коментар на ЕК", обяви министърът на правосъдието Диана Ковачева в предаването "Панорама" на БНТ.

По-рано днес на редовния си брифинг говорителят на комисията Фредерик Венсан заяви, че "никой няма интерес на ключови позиции да попадат хора, пораждащи съмнения".

Европейската комисия е разочарована, че при избора на нов главен прокурор, Висшия съдебен съвет не е успял да организира работата си така, че да избегне противоречиви решения, гласи част от позицията в отговор на въпроси на "Капитал".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 01.09.22 г.
fallback