fallback

НЦИОМ: Близо 80% от българите ще посрещнат Нова година в домовете си

Едва 6% от гражданите са планували да отидат на почивка за празника, сочи проучване

14:39 | 20.12.12 г. 3

Близо 80 процента от българите ще посрещнат новогодишната вечер у дома. Тази цифра се обуславя с най-голям дял на възрастните хора над 60 години, пенсионерите, живеещите в малките градове и селища, както и тези с ниски доходи.

Това сочат данни на проведено национално представително проучване на НЦИОМ в периода 30 ноември - 6 декември, в която се участвали 1000 души, предаде БТА.

Нисък е процентът на тези, които ще успеят да прекарат новогодишната вечер в клуб или ресторант – едва 5% от анкетираните. Не е висок и делът на тези, които ще инвестират в пътуване, обвързано с празничната нощ – общо 6%.

Десет на сто от участвалите в изследването все още не са решили къде ще бъдат на празника- това са предимно хора на възраст до 29 години. Според данните на НЦИОМ голяма част от тях са все още учещи или живеят в столицата. 

Ако повечето българи не са склонни да заделят допълнителни средства, за да посрещат Новата година в заведения или на почивка, процентът на тези, които планират да направят по-скъп подарък за над 100 лв. също е нисък. Едва 11% от анкетираните са предвидили да заделят повече от 100 лв., за да зарадват някой близък.

Над половината участници в проучването са категорични, че ще инвестират сума между 20 и 100 лв. за подаръци. Близо 20% от запитаните пък ще дадат по-малко от 20 лв. Същевременно цели 17% от интервюираните изобщо няма да купят подарък. По-голямата част от тях посочват, че нямат нужните финансови средства, за да си го позволят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
fallback