fallback

Преглед на печата за 20 декември

07:51 | 20.12.12 г.

Сделката за изтребителите стартира без търг

в. Капитал Daily

След като на няколко пъти отлага решението за покупка на многоцелеви изтребители, на последното си за годината заседание в сряда кабинетът даде мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговори за сделката. Той ще има време до първи март, когато трябва да докладва на Министерския съвет за резултатите от преговорите с потенциалните продавачи - Германия, САЩ, Португалия, Израел, Италия и Швеция.

"По нашите разчети трябва да са минимум осем самолета. Следващата процедура, след като докладвам на Министерския съвет, е да предложа инвестиционен проект на базата на тези преговори за конкретен тип самолет и евентуално за всички останали параметри на неговата доставка, време и т.н.", каза Ангелов, цитиран от БНР.

Така скъпата държавна сделка може да се случи непосредствено преди изтичането на мандата на правителството при доста неясна към момента процедура и без конкурс с аргумента да се запази възможността за самолети втора ръка на по-ниска цена.

Ускорение с труд и идеи

в. Капитал Daily

Икономиката не е в цветущо състояние. Износът стагнира, безработицата си остава на високо ниво, а прогнозите за растеж през 2013 г. са близки до точката на замръзване. Това за радост не означава, че няма жив бизнес, който не просто мърда, а направо галопира напред. Тези успешни истории се намират трудно. Много предприемачи си остават обезкуражени от тромавата държавна машина, силната конкуренция или замрялото потребление.

Но успешни истории има и "Капитал" ги представи по време на конференцията "Ускорение", представяща възможностите за растеж на малките и средните компании. Това бе третото от серия събития из страната по повод класацията на вестника, подреждаща най-динамичните малки и средни фирми в страната "Гепард".

Маскират Е-тата в храните

в. Стандарт

Производителите на храни започнаха да крият Е-тата в храните. Вместо да посочват консервантите и подобрителите с буквата Е и съответния номер, те изписват цялото име на съответното химично съединение. Това разказаха за "Стандарт" от голяма търговска верига, която има магазини в много градове на страната.

Хората се научиха да четат Е-тата на опаковките и избягват храни със съдържание на такива вещества. Затова производителите се опитват да ги заблудят, при това съвсем законно, коментират от веригата. Никой не може да санкционира производителя, че вместо да изписва краткото, изписва пълното име на съответния химически продукт, който се влага в храната. Например заместителят на солта Е621 се изписва като моносодиум глутамат. Консервантът е вреден за хора с астма, макар да се среща в доста продукти, основно сосове и замразени храни. Освен за съдържанието на храните хората трябва да внимават и за начина, по който са обозначени цените в магазините.

16 млрд. долара са изнесени от България

в. Стандарт

Близо 16 млрд. долара са изнесени от България за 10 години. Средно по 1,585 милиарда долара незаконни пари са напускали страната в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии, считани за данъчен рай. Това гласи доклад на американския неправителствен институт Глобал Файненшъл Интегрити, цитиран от БГНЕС.

Това са средства, натрупвани чрез корупция или укриване на доходи, без да се вземат предвид печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора, оръжие и проституция. Основната част от парите са от несанкционирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки - по 477 млн. долара годишно.

Строят нов ВЕЦ на Марица

в. Стандарт

Нов ВЕЦ ще бъде построен на река Марица. Това одобри правителството днес.

Водната централа ще бъде на „Тевани и Ко” и ще се изгради върху държавен имот от 1,8 дка в землището на село Габровица, община Белово. Новитя ВЕЦ ще се казва „Тевани 1”.



Предвидените съоръжения включват бент с водохващане в две части – подвижна и водовземна, екологичен отвор и рибен проход, както и сграда на централата. Месечното производство на електроенергия ще бъде 237 500 kWh, което е достатъчно, за да задоволи 2/3 от потреблението на град като Белово.

Над 2 млрд. лева разплатени по европрограми за година

в. Новинар

Над 2,2 млрд. лева надхвърлят плащанията по европрограми за 2012 г. Това коментира министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев. По думите му над 98 от евросредства са договорени, като над 5,1 млрд. лева вече са разплатени.

За сравнение той дава времето от 2007 до края на 2011 г., когато държавата е успяла да плати за целия период едва 2,9 млрд. лева. Това е почти три пъти повече за година, показват сметките. Окончателните данни обаче ще станат ясни в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
fallback